Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010
"Ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό"
"Προβληματίστηκα αρκετά για την προσφώνηση που έπρεπε να χρησιμοποιήσω. Να σε αποκαλέσω Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ; Πρωθυπουργό της Ελλάδας; Ανθύπατο της ΕΕ στην Ελλάδα;
Γιώργο Α. Παπανδρέου, οι Έλληνες πολίτες στις 4 Οκτώβρη δεν ψήφισαν ούτε Τρισέ, ούτε Αλμούνια, ούτε Μέρκελ, ούτε ΔΝΤ. Ψήφισαν το Γιώργο Παπανδρέου και απαιτούν να σεβαστεί την εμπιστοσύνη που του έδειξαν οι Έλληνες.
Τα μέτρα που καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας υπό μορφήν “διαρροών από κύκλους του Υπ. Οικονομικών” και τα αναπαράγουν τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ είναι ...
επαίσχυντα, εντελώς άδικα, φορομπηχτικά και ανάλγητα. Αυτή τη στιγμή όλη η ελληνική κοινωνία ζει μέσα στον απόλυτο πανικό, την ανασφάλεια και την κατάθλιψη, ενώ –στην πραγματικότητα- ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί κανένα από τα εξαγγελθέντα μέτρα!
Αν δεν αποτελεί συνειδητή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης η τρομοκράτηση της κοινωνίας, τότε πείτε όλη την αλήθεια, με σαφήνεια και χωρίς περιστροφές. Να ξέρει ο ελληνικός λαός, τι περιλαμβάνουν οι δεσμεύσεις που έχετε αναλάβει απέναντι στην ΕΕ, για τα φορολογικά, τα εργασιακά, την εισοδηματική πολιτική. Η διαφάνεια, Πρόεδρε, δεν μπορεί να είναι έννοια a-la-carte. Όταν μιλάς λοιπόν για διαφάνεια, αυτή θα πρέπει να υπάρχει παντού!
Το ΠΑΣΟΚ κι εσύ προσωπικά -προεκλογικά- υποσχόσασταν μια δικαιότερη κοινωνία. Φοβούμαι όμως ότι ο συνδυασμός των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί και πλήττει στο έπακρο τα χαμηλά και μεσαία κοινωνικά στρώματα (αν θεωρεί κάποιος ότι ένας εργαζόμενος-οικογενειάρχης με μηνιαίες αποδοχές 2000 ευρώ ανήκει στα μεσαία εισοδήματα…) θα οδηγήσουν στην εξαθλίωση τα 2/3 της ελληνικής κοινωνίας. Βέβαια και η καθολική εξαθλίωση αποτελεί μια μορφή δικαιοσύνης… Δεν νομίζω όμως ότι είναι πολύ κολακευτικό για έναν ηγέτη να κυβερνά έναν
εξαθλιωμένο λαό... (Αλήθεια, αν πραγματικά πιστεύουν τα μεγαλοστελέχη του ΠΑΣΟΚ ότι ο κόσμος στηρίζει τα μέτρα της κυβέρνησης, γιατί τότε έχουν εξαφανιστεί ΟΛΟΙ από την κοινωνία; Γιατί δεν βγαίνουν στον κόσμο και να μιλήσουν μαζί του; Έτσι θα τους δοθεί η δυνατότητα να καταλάβουν πραγματικά τι βιώνει ο ελληνικός λαός σήμερα!)
Διαβάζοντας ξένο τύπο, προσπαθώ πραγματικά να βρω τις –περιβόητες- “κόκκινες γραμμές” στα προτεινόμενα μέτρα. Δεν υπάρχουν… Απλώς λέγονται για εσωτερική λαϊκή κατανάλωση. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν ούτε κόκκινες γραμμές, ούτε πράσινα άλογα! Τα έχουμε δώσει όλα στις Βρυξέλλες!
Πέρασες Πρόεδρε, όμως, μια άλλη κόκκινη γραμμή, αυτή που χωρίζει την αριστερά από τη δεξιά. Έχρισες σύμμαχο τη δεξιά και μάλιστα ό,τι πιο απεχθές αυτή διαθέτει… Έκανες προνομιακό συνομιλητή αυτόν που μέσα στη Βουλή σε λοιδορούσε για την ευφράδειά σου και για τη δυνατότητά σου να εκφράζεσαι στα ελληνικά και έβαλες απέναντι όλη την αριστερά. Ξάφνου, το κόμμα των εργαζομένων, των αγροτών, των μικρομεσαίων, των συνταξιούχων, των μη προνομιούχων Ελλήνων που έφτιαξε ο τεράστιος ΠΑΤΕΡΑΣ σου, το έσβησες.
Ξέρω ότι αυτά που γράφω -το πιθανότερο- δεν θα φτάσουν ποτέ σε σένα. Θα χαρακτηριστούν από τους συνεργάτες σου ως γραφικά, θα γελάσουν και θα διώξουν στον “κάδο ανακύκλωσης” κάποιου υπολογιστή. Δυστυχώς αυτή είναι η μοίρα των ηγετών: να υπερπροστατεύονται από τους διάφορους "συμβούλους", "κολλητούς", "παρατρεχάμενους", παράσιτα της εξουσίας που, από τον φόβο τους μην χάσουν τη γκλαμουριά της εξουσίας, κρατούν τους ηγέτες απομονωμένους από την κοινωνία. Και έρχεται μια μέρα που -με τραυματικό τρόπο- ανακαλύπτουν ότι κάποιοι
τους έδειχναν μια εικονική πραγματικότητα. Και τότε είναι πάρα πολύ αργά! Προτού λοιπόν να είναι αργά και για σένα, κάνε κάτι να αλλάξεις και τη δική σου πορεία. Έχεις ακόμα συμμάχους. Όχι φυσικά τον Καρατζαφύρερ, αλλά το 44% του ελληνικού λαού που πίστεψε σε σένα και σου έδωσε μια τέτοια νίκη. Όλοι εμείς, μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ και τα εκατομμύρια των ψηφοφόρων μας θα είμαστε το μαξιλάρι αλλά και η ασπίδα σου -και είμαστε πολλοί- απέναντι σε αυτούς που κάνουν απλώς τη δουλειά που έχουν μάθει να κάνουν: Να βγάζουν λεφτά πάνω
στις πλάτες των ασθενέστερων (πολιτών, κρατών, οικονομιών, κ.λπ).
Ας σταματήσουμε επιτέλους το διεθνές αυτομαστίγωμα, τον αυτοεξευτελισμό μας και ας βγούμε μπροστά. Τέλος στην αμυντική στάση που κρατάμε απέναντι στους Ευρω-πέους “εταίρους” μας. Μην ξεχνάμε ότι η κομισιόν κάλυπτε επί 5 χρόνια την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση. Πού είναι τώρα ο κ. Μπαρόζο, τον οποίο είχαμε παλαιότερα τακτικό μουσαφίρη μας;
Οι Έλληνες, Πρόεδρε, είμαστε πολύ υπερήφανοι για να δεχτούμε να γίνουμε οι “καρπαζοεισπράκτορες” της Ευρώπης!
Αναγνώστρια
ΥΓ. Το κείμενο αυτό εστάλη στον ίδιο τον Πρωθυπουργό πριν από λίγες μέρες, αλλά αποφάσισα να το αναρτήσω και στο blogs σας για να μοιραστώ με τους αναγνώστες κάποιες σκέψεις μου."
ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΑ
Αναρτήθηκε από troktiko στις 7:48 π.μ.
Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010
Κάτι ήξερε ο Καποδίστριας
«…Ελπίζω ότι όσοι εξ´ υμών συμμετάσχουν εις την Κυβέρνησιν θέλουν γνωρίσει μεθ´ εμού ότι εις τας παρούσας περιπτώσεις, όσοι ευρίσκονται εις δημόσια υπουργήματα δεν είναι δυνατόν να λαμβάνουν μισθούς αναλόγως με ...τον βαθμό του υψηλού υπουργήματός των και με τας εκδουλεύσεις των, αλλ´ ότι οι μισθοί ούτοι πρέπει να αναλογούν ακριβώς με τα χρηματικά μέσα, τα οποία έχει η Κυβέρνησις εις την εξουσίαν της…»
«…εφ´ όσον τα ιδιαίτερα εισοδήματά μου αρκούν διά να ζήσω, αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του οβολού τα δημόσια χρήματα, ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων εις εσχάτην πενίαν».Ιωάννης Καποδίστριας
πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδος, προς την Δ´ Εθνοσυνέλευση
ΓΙ' ΑΥΤΟ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ
Διαβάστε περισσότερα: http://taxalia.blogspot.com/2010/02/blog-post_7404.html#ixzz0gI2EKU1a
Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010
ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ, Το ευρωπαικό «Διευθυντήριο»... ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ!
Γράφει... ο Μίκης!
Διαβάζω στον Τύπο ότι σε λίγο θα εγκατασταθεί ένα «Διευθυντήριο» στην χώρα μας, που ουσιαστικά θα μας κυβερνά με δικτατορικό τρόπο. Τα μέλη του θα παίρνουν μόνα τους όλες τις καίριες αποφάσεις, οι οποίες θα έχουν τον χαρακτήρα τελεσιγράφων, που θα πρέπει η χώρα μας να εφαρμόζει χωρίς δικαίωμα γνώμης.
Τα σκληρά οικονομικά μέτρα που πρόκειται να λάβουν, θα βυθίσουν τις κοινωνικές τάξεις -τη μια μετά την άλλη- σε απόγνωση, που τελικά θα γενικευθεί και θα μας οδηγήσει σε δραματικές κοινωνικές συνθήκες και καταστάσεις.
Το χειρότερο δε είναι ότι...
δεν πρόκειται τίποτα να διορθωθεί. Γιατί οι αιτίες του Κακού δεν βρίσκονται στους αριθμούς αλλά στους ανθρώπους. Που οι πάντες εν γνώσει τους οδήγησαν την χώρα εκεί που την οδήγησαν, ο καθένας για τους δικούς του λόγους και όλοι μαζί εμείς που τους ψηφίζουμε, παρακολουθούμε την κατάσταση πληγωμένοι γιατί μας ξεγέλασαν ΟΛΟΙ ΟΛΟΥΣ, καταχράστηκαν την εμπιστοσύνη ΟΛΟΙ ΟΛΩΝ και χάσαμε τον εαυτό μας και την πατρίδα μας.
Δεν αγαπάμε τους εαυτούς μας, δεν αγαπάμε την χώρα μας και γι’ αυτό τίποτα δεν μας σώζει.
Έτσι εκεί που φτάσαμε, τουλάχιστον ας μην ξεφτιλιζόμαστε μπροστά στους ξένους, γιατί είναι ντροπή ένας λαός με πληθυσμό 10 εκατομμυρίων να μην έχει 10 ανθρώπους ικανούς και να χρειάζεται την βοήθεια των ξένων. ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ !
Αθήνα, 17.2.2010
Μίκης Θεοδωράκης
Αναρτήθηκε από TaxaliaDZ στις 11:38:00 μ.μ.
Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010
Θα πάθετε ...Σαρακοστή!
Γράφει Το Ποντίκι
Μας είπαν: «Έλληνες χαλβάδες (ή ταραμάδες, ό,τι προτιμάτε), ως εδώ ήταν οι Κρεατινές κι οι Τυρινές. Έρχεται η Μεγάλη και δύσκολη Τεσσαρακοστή που, συνυπολογιζομένης της υπερημερίας των τόκων, θα τραβήξει μια δεκαετία. Μπείτε ξυπόλητοι στα βρώμικα ύδατα των παρακτίων ζωνών σας να μαζέψτε ψόφιους αχινούς και τζούφια μαλάκια για τη νηστεία σας. Ξεριζώστε βολβούς και ρίζες από το φυτοφαρμακωμένο χώμα σας, γιατί, που να ξεριζώστε τους βολβούς των ματιών σας, γιορτινά τραπέζια και μισθούς -μπαξίσια του ημερολογίου, δέκατα τρίτα και δέκατα τέταρτα- δε σας πρέπει να ξαναδείτε. Καλλιεργήστε μόνοι σας τα αγγουράκια για το τουρσί σας, τώρα που οι αγρότες σας κουράστηκαν και τα παράτησαν.
Φιγουρατζήδες ανατολίτες, παγανιστές, τέρμα οι τηγανιές και οι μπεκρή μεζέδες. Συνηθίστε όλα τα αλάδωτα εδέσματα. Συνηθίστε τα μπλαβιά καλαμαράκια και τους καλαμαράδες κονσέρβας. Συνηθίστε στην εσωστρέφεια. Οι γιορτές στο εξής όλο θα έρχονται και ποτέ δε θα φτάνουν. Θα γίνετε φονταμενταλιστές της λιτότητας.
Μούργοι της ευρωζώνης, ήρθε η ώρα να φορέστε την μπούργκα που θα σας χωρίζει οριστικά από την καλοπέραση.
Δεν έχει σημασία που ο ...........
χαρταετός είναι από ευτελή υλικά. Να τον καταργήσετε κι αυτόν, προτού χάσει την υπομονή της η οικονόμος Φράου Άνγκελα. Να κρατήσετε μονάχα το έθιμο της διανομής της φασολάδας. Το αμόλημα της καλούμπας σας συνδέει με το ανεπίτρεπτο εκείνο κομμάτι του εαυτού σας που σηκώνεται. Ο Δυτικός άνεμος αρνείται πλέον να συνεργαστεί. Κάλλιο η παρδαλή ουρά να μπερδευτεί στα σκέλια σας και να βρεθείτε δεμένοι χειροπόδαρα στα ζύγια σας…»
Κι εμείς, φτύνοντας το κουκούτσι της ελιάς, θυμηθήκαμε εκείνο το στιχάκι που μιλάει, όχι για σαράντα μέρες, αλλά για σαράντα χρόνια… «Καλύτερα μιας ώρας…». Μετά σκάσαμε και κλείσαμε το χαρταετό στο πατάρι.
Το Ποντίκι
Αναρτήθηκε από kafeneio στις 2:43 μ.μ.
1 σχόλια:
Ανώνυμος είπε...
Θα μας κλάσει μια μάντρα αρχίδια η Μέρκελ και τα γερμανοτσολιαδάκια της. Και με ψωμί και κρεμμύδι θα γλεντάμε και θα παρακολουθούμε τη Φράου και τις άλλες φραγκοσυκιές να παρελαύνουν και να σπάμε πλάκα.
Βρήκαν ανθρώπους να τρομοκρατήσουν. Και έξω απ' την ΕΟΚ και άει στο διάολο και γαία πυρί μυχθήτω αμα λάχει.
Και μην ακούσω ξανά να τα βάζετε με τους δημοσίους υπαλλήλους τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους για να καλύπτεται τους αλήτες μεγαλοαπατεώνες λαμόγια μιζαδόρους και οφσορ φοροδιαφεύγοντες βουλευτές κουμπάρους κεφαλαιοκράτες εργολάβους και όλους τους άλλους αξιότιμους που ρήμαξαν τον εθνικό πλούτο.
Γιατί τα 1350 είναι ο μέσος όρος αποδοχών και 1400 να είναι και 1450 και 1500 καθαρά είναι ποσό το οποίο είναι το όριο της φτώχειας στην ΕΕ ενώ εδώ είμαστε και πρωταθλητές στην ακρίβεια λόγω των μεσαζόντων που κανιβάλισαν στη χώρα με την εισαγωγή του ευρώ και τη προστασία που τους παρείχε ο φιλογερμανός τότε κ. Σημίτης.
Τα δώρα είναι μισθός ούτε ο 13ος ούτε ο 14ος. Είναι ο μισθός μας που Ευρωλυγούρικες κυβερνήσεις τον έδιναν σε μορφή μπακσίς για να χορεύει η αρκούδα του γύφτου.
Αλλο η περικοπή θέσεων όπου δεν χρειάζονται και η αξιοποίηση του προσωπικού κι αλλο να λέμε ότι αυτός είναι μισθός.
Εμπρός λοιπόν επαναστάτες μου με όραμα να γίνουμε όλοι γενιά των 700 Ευρώ!! Πολύ θα το χαρούν και θα το εκτιμήσουν τα αφεντικά σας τα λαμόγια. Εκτός αν αυτοί που τα γράφουν είναι τα λαμόγια και τους δικαιολογώ απόλυτα. Οι δε ιδιωτικοί υπάλληλοι που διαμαρτύρονται για να τα έχουν καλά με τα αφεντικά τους ας συμμετέχουν στις πορείες και στις διαδηλώσεις και με τη συμπαράσταση των δημοσίων υπαλλήλων να ζητήσουν καλύτερες αμοιβές και εργασιακές συνθήκες και όχι να ζητούν να πάμε όλοι εκατό χρόνια πίσω απ' τις αγελάδες.
16 Φεβρουαρίου 2010 3:20 μ.μ.
Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010
Χρεοκοπεί η Ελλάδα ή η... ΕΕ; Θα θέλαμε κανένας από τους δύο.
Χρεοκοπεί η Ελλάδα ή η... ΕΕ;
Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ
Στην πολιτική επίθεση εναντίον της χώρας μας που έχει εξαπολύσει η Γερμανία και άλλες δυνάμεις της ΕΕ και στην κερδοσκοπική επίθεση που τη συνοδεύει, χρησιμοποιούνται ένα σωρό προπαγανδιστικοί μύθοι και ανακρίβειες, προκειμένου να τρομοκρατήσουν τους Ελληνες εργαζόμενους και να παραλύσουν εκ των προτέρων τις όποιες αντιδράσεις τους στα μέτρα στραγγαλιστικής λιτότητας που υποχρέωσαν τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να εξαγγείλει. Επικεντρώνοντας όλη τη συζήτηση στο ύψος του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους, επιχειρείται η παραπλάνηση της ανενημέρωτης κοινής γνώμης.
Χρεοκοπεί άραγε μια χώρα όταν επί σειρά ετών έχει ελλείμματα; Ναι, είναι η απάντηση που προσπαθούν να υποβάλουν. Οχι, είναι η σωστή απάντηση.
Σε καμιά περίπτωση δεν αρκούν τα ελλείμματα για να οδηγηθεί μια χώρα σε χρεοκοπία.
Για του λόγου το αληθές, ας δούμε τι γίνεται στις οικονομικές υπερδυνάμεις του πλανήτη - την ευρωζώνη, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία.
Και οι τρεις, ολόκληρη τη δεκαετία 2001 - 2010 (εννοείται ότι για το 2010 αναφερόμαστε σε προβλέψεις) είχαν ελλείμματα και μόνο ελλείμματα και τα δέκα ανεξαιρέτως συνεχή χρόνια!
Η ευρωζώνη 6,6% για το 2010 και 6,2% για το 2009, αλλά και 2,5% το 2002 ή 3% το 2003.
Πολύ χειρότερη η κατάσταση στις ΗΠΑ: έλλειμμα 10% το 2010 και 12,5% το 2009 ή 5,9% το 2008. Επίσης 3,7% το 2002 και 4,8% το 2003...
Στην Ιαπωνία απερίγραπτα χειρότερα τα πράγματα: έλλειμμα 8% το 2002 και επίσης 8% το 2003, αλλά και 5,8% το 2008 και 10,5% το 2009 ή 10,2% το 2010! Για ολόκληρη τη δεκαετία, τα ελλείμματα της Ιαπωνίας ήταν σαφώς χειρότερα από αυτά της Ελλάδας!
Ναι, λένε κάποιοι, όμως η Ελλάδα δεν έχει μόνο υψηλά ελλείμματα έχει και υψηλό δημόσιο χρέος. Η Ιαπωνία να δείτε! Στο 135,4% (!) του ΑΕΠ της βρισκόταν το δημόσιο χρέος της ήδη από το 2000 και καθόλου δεν έχει μειωθεί στη διάρκεια της δεκαετίας. Αντιθέτως έχει εκτοξευθεί στο 197,2% (!), όταν το ελληνικό δημόσιο χρέος ήταν 112,6% το 2009 και εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 125% το 2010.
Επειτα, ο περιορισμός της συζήτησης στο δημόσιο χρέος δεν επιτρέπει την πλήρη απεικόνιση της κατάστασης.
Αν επεκτείνουμε την ανάλυση στο συνολικό χρέος κάθε χώρας (το σύνολο του ποσού δηλαδή που έχει δανειστεί το κράτος, οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες, άρα δημόσιο συν ιδιωτικό χρέος), η εικόνα αλλάζει εντυπωσιακά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το συνολικό χρέος της Ελλάδας είναι στο ύψος του 179% του ΑΕΠ. Εξαιρετικά υψηλό, μπορεί να νομίσει κανείς. Ισως, αλλά ο μέσος όρος της ΕΕ είναι... 175%! Ιδιο δηλαδή με της Ελλάδας.
Στο συνολικό χρέος δε καθόλου «πρωταθλήτρια» της ευρωζώνης δεν είναι η Ελλάδα. Την ξεπερνούν η Ολλανδία (!) με 234%, η Ιρλανδία με 222%, το Βέλγιο με 219%, η Ισπανία με 207%, η Πορτογαλία με 197%, η Ιταλία με 194% και πάει λέγοντας.
Εντυπωσιακά στοιχεία προκύπτουν επίσης όταν ασχοληθεί κανείς με το εξωτερικό χρέος μιας χώρας (πόσα χρωστούν δηλαδή το κράτος, οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες μιας χώρας σε ξένες τράπεζες, δεδομένου ότι πάντα ένα τμήμα του χρέους αναφέρεται σε τράπεζες της ίδιας της χώρας).
Περιορίζοντας το δείγμα στις βαλλόμενες μεσογειακές χώρες (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία) και στην Ιρλανδία, η οποία ως... χώρα-φούσκα του νεοφιλελευθερισμού έχει συρρικνωμένο σχετικά δημόσιο χρέος αλλά αστρονομικό χρέος επιχειρήσεων και ιδιωτών, προκύπτει μια εντελώς διαφορετική κατάταξη αυτών των χωρών.
Στο εξωτερικό χρέος, λοιπόν, διαπιστώνουμε ότι η Ιρλανδία χρωστάει στους ξένους το... 414% του ΑΕΠ της και η Πορτογαλία το 130% του δικού της ΑΕΠ.
Σε σαφώς καλύτερη μοίρα βρίσκονται η Ελλάδα με 89,5% του ΑΕΠ και η Ισπανία με 80% βάσει των στοιχείων που δίνει η γερμανική εφημερίδα «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε».
Υπάρχουν κι άλλες χώρες της ευρωζώνης, λοιπόν, που στην πραγματικότητα χρωστούν περισσότερα στις τράπεζες ή στους ξένους από την Ελλάδα.
ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ
Κερδοσκοπικά και πολιτικά τα αίτια
Εξι χώρες της ευρωζώνης τουλάχιστον με επικεφαλής την Ολλανδία και το Βέλγιο, έχουν συνολικό χρέος (δημόσιο και ιδιωτικό) μεγαλύτερο από αυτό της Ελλάδας! Δέκα ολόκληρα χρόνια η Ιαπωνία έχει δημόσιο χρέος τρομερά μεγαλύτερο από αυτό της Ελλάδας και παράλληλα την ίδια δεκαετία έχει ελλείμματα κατά μέσο όρο πολύ χειρότερα από τα ελληνικά!
Ο κατά κεφαλήν εξωτερικός δανεισμός της Ιρλανδίας είναι σχεδόν οκταπλάσιος (!) από της Ελλάδας. Το γεγονός ότι για καμιά από αυτές τις χώρες δεν λένε ότι χρεοκοπεί (πολύ σωστά, άλλωστε), ενώ το λένε για την Ελλάδα (εντελώς αβάσιμα), αποδεικνύει ότι η χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο πολιτικών και κερδοσκοπικών επιθέσεων.
"Έθνος" / Γιώργος Δελαστίκ
Αναρτήθηκε από TaxaliaDZ στις 8:43:00 π.μ.
Διαβάστε περισσότερα: http://taxalia.blogspot.com/2010/02/blog-post_5183.html#ixzz0fLqJWqXC
Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ
Στην πολιτική επίθεση εναντίον της χώρας μας που έχει εξαπολύσει η Γερμανία και άλλες δυνάμεις της ΕΕ και στην κερδοσκοπική επίθεση που τη συνοδεύει, χρησιμοποιούνται ένα σωρό προπαγανδιστικοί μύθοι και ανακρίβειες, προκειμένου να τρομοκρατήσουν τους Ελληνες εργαζόμενους και να παραλύσουν εκ των προτέρων τις όποιες αντιδράσεις τους στα μέτρα στραγγαλιστικής λιτότητας που υποχρέωσαν τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να εξαγγείλει. Επικεντρώνοντας όλη τη συζήτηση στο ύψος του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους, επιχειρείται η παραπλάνηση της ανενημέρωτης κοινής γνώμης.
Χρεοκοπεί άραγε μια χώρα όταν επί σειρά ετών έχει ελλείμματα; Ναι, είναι η απάντηση που προσπαθούν να υποβάλουν. Οχι, είναι η σωστή απάντηση.
Σε καμιά περίπτωση δεν αρκούν τα ελλείμματα για να οδηγηθεί μια χώρα σε χρεοκοπία.
Για του λόγου το αληθές, ας δούμε τι γίνεται στις οικονομικές υπερδυνάμεις του πλανήτη - την ευρωζώνη, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία.
Και οι τρεις, ολόκληρη τη δεκαετία 2001 - 2010 (εννοείται ότι για το 2010 αναφερόμαστε σε προβλέψεις) είχαν ελλείμματα και μόνο ελλείμματα και τα δέκα ανεξαιρέτως συνεχή χρόνια!
Η ευρωζώνη 6,6% για το 2010 και 6,2% για το 2009, αλλά και 2,5% το 2002 ή 3% το 2003.
Πολύ χειρότερη η κατάσταση στις ΗΠΑ: έλλειμμα 10% το 2010 και 12,5% το 2009 ή 5,9% το 2008. Επίσης 3,7% το 2002 και 4,8% το 2003...
Στην Ιαπωνία απερίγραπτα χειρότερα τα πράγματα: έλλειμμα 8% το 2002 και επίσης 8% το 2003, αλλά και 5,8% το 2008 και 10,5% το 2009 ή 10,2% το 2010! Για ολόκληρη τη δεκαετία, τα ελλείμματα της Ιαπωνίας ήταν σαφώς χειρότερα από αυτά της Ελλάδας!
Ναι, λένε κάποιοι, όμως η Ελλάδα δεν έχει μόνο υψηλά ελλείμματα έχει και υψηλό δημόσιο χρέος. Η Ιαπωνία να δείτε! Στο 135,4% (!) του ΑΕΠ της βρισκόταν το δημόσιο χρέος της ήδη από το 2000 και καθόλου δεν έχει μειωθεί στη διάρκεια της δεκαετίας. Αντιθέτως έχει εκτοξευθεί στο 197,2% (!), όταν το ελληνικό δημόσιο χρέος ήταν 112,6% το 2009 και εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 125% το 2010.
Επειτα, ο περιορισμός της συζήτησης στο δημόσιο χρέος δεν επιτρέπει την πλήρη απεικόνιση της κατάστασης.
Αν επεκτείνουμε την ανάλυση στο συνολικό χρέος κάθε χώρας (το σύνολο του ποσού δηλαδή που έχει δανειστεί το κράτος, οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες, άρα δημόσιο συν ιδιωτικό χρέος), η εικόνα αλλάζει εντυπωσιακά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το συνολικό χρέος της Ελλάδας είναι στο ύψος του 179% του ΑΕΠ. Εξαιρετικά υψηλό, μπορεί να νομίσει κανείς. Ισως, αλλά ο μέσος όρος της ΕΕ είναι... 175%! Ιδιο δηλαδή με της Ελλάδας.
Στο συνολικό χρέος δε καθόλου «πρωταθλήτρια» της ευρωζώνης δεν είναι η Ελλάδα. Την ξεπερνούν η Ολλανδία (!) με 234%, η Ιρλανδία με 222%, το Βέλγιο με 219%, η Ισπανία με 207%, η Πορτογαλία με 197%, η Ιταλία με 194% και πάει λέγοντας.
Εντυπωσιακά στοιχεία προκύπτουν επίσης όταν ασχοληθεί κανείς με το εξωτερικό χρέος μιας χώρας (πόσα χρωστούν δηλαδή το κράτος, οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες μιας χώρας σε ξένες τράπεζες, δεδομένου ότι πάντα ένα τμήμα του χρέους αναφέρεται σε τράπεζες της ίδιας της χώρας).
Περιορίζοντας το δείγμα στις βαλλόμενες μεσογειακές χώρες (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία) και στην Ιρλανδία, η οποία ως... χώρα-φούσκα του νεοφιλελευθερισμού έχει συρρικνωμένο σχετικά δημόσιο χρέος αλλά αστρονομικό χρέος επιχειρήσεων και ιδιωτών, προκύπτει μια εντελώς διαφορετική κατάταξη αυτών των χωρών.
Στο εξωτερικό χρέος, λοιπόν, διαπιστώνουμε ότι η Ιρλανδία χρωστάει στους ξένους το... 414% του ΑΕΠ της και η Πορτογαλία το 130% του δικού της ΑΕΠ.
Σε σαφώς καλύτερη μοίρα βρίσκονται η Ελλάδα με 89,5% του ΑΕΠ και η Ισπανία με 80% βάσει των στοιχείων που δίνει η γερμανική εφημερίδα «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε».
Υπάρχουν κι άλλες χώρες της ευρωζώνης, λοιπόν, που στην πραγματικότητα χρωστούν περισσότερα στις τράπεζες ή στους ξένους από την Ελλάδα.
ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ
Κερδοσκοπικά και πολιτικά τα αίτια
Εξι χώρες της ευρωζώνης τουλάχιστον με επικεφαλής την Ολλανδία και το Βέλγιο, έχουν συνολικό χρέος (δημόσιο και ιδιωτικό) μεγαλύτερο από αυτό της Ελλάδας! Δέκα ολόκληρα χρόνια η Ιαπωνία έχει δημόσιο χρέος τρομερά μεγαλύτερο από αυτό της Ελλάδας και παράλληλα την ίδια δεκαετία έχει ελλείμματα κατά μέσο όρο πολύ χειρότερα από τα ελληνικά!
Ο κατά κεφαλήν εξωτερικός δανεισμός της Ιρλανδίας είναι σχεδόν οκταπλάσιος (!) από της Ελλάδας. Το γεγονός ότι για καμιά από αυτές τις χώρες δεν λένε ότι χρεοκοπεί (πολύ σωστά, άλλωστε), ενώ το λένε για την Ελλάδα (εντελώς αβάσιμα), αποδεικνύει ότι η χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο πολιτικών και κερδοσκοπικών επιθέσεων.
"Έθνος" / Γιώργος Δελαστίκ
Αναρτήθηκε από TaxaliaDZ στις 8:43:00 π.μ.
Διαβάστε περισσότερα: http://taxalia.blogspot.com/2010/02/blog-post_5183.html#ixzz0fLqJWqXC
Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010
Στέφανος Τζουμάκας: "Ο Κόσμος του ΠΑΣΟΚ δεν συμφωνεί με τα μέτρα της κυβέρνησης"
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΕΦΑΝΟ ΤΖΟΥΜΑΚΑ
Μπορεί να μπερδευτήκαμε, ίσως να και να εκπλαγήκαμε, αλλά φαίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ είναι καζάνι που βράζει.
Τα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε ο Γ.Παπανδρέου έχουν δημιουργήσει αρνητικό κλίμα στην κυβερνητική παράταξη και στον κόσμο της, που από τα αντιδεξιά προεκλογικά συνθήματα, βλέπει να εφαρμόζεται απο την κυβέρνηση του η δεξιά πολιτική.
Η συζήτηση με τον Στέφανο Τζουμάκα, μέλος του εθνικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργό , απο αυτήν την άποψη έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον .
Δηλώνει χωρίς περιστροφές ότι τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός είναι μέτρα λιτότητας , νεοφιλελέυθερης όψης , ότι ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ θα αντιδράσει άμεσα και ότι τα... μικρόφωνα είναι στα χέρια άλλων.
Ο Κόσμος του ΠΑΣΟΚ δεν συμφωνεί με τα μέτρα της κυβέρνησης
Τη συνέντευξη πήρε ο Πάνος Λάμπρου
Εξαγγέλθηκαν τα οικονομικά μέτρα από τον πρωθυπουργό . Όλοι μιλούν για σκληρά μέτρα ανεξάρτητα αν κάποιοι τα θεωρούν... αναγκαία. Ποιά είναι η άποψη σας;
Είναι μέτρα λιτότητας και έχουν νεοφιλελεύθερη όψη . Αλλά δεν μπορεί να είναι η στρατηγική της χώρας . Όλοι οι μονεταριστές , όλοι οι νεοφιλελεύθεροι επιχειρούν να πείσουν ότι αυτή είναι η στρατηγική της χώρας. Όχι , είναι πλευρά του οικονομικού προβλήματος που έχει αυτήν τη στιγμή η χώρα . Πρέπει να μιλάμε για ζήτημα αιχμής , για τη διαχείριση της κρίσης και όχι για στρατηγική επιλογή .
Ναί , αλλά δεν έχει γίνει συζήτηση για την πραγματική οικονομία.
Σωστά , η οικονομία έχει τριάντα δείκτες , δεν είναι μόνο έλλειμα και χρέος . Αλλά όταν οι μονεταριστές μιλούν για την οικονομία αναφέρονται σε αυτά . Βγαίνει ο Στάρκ , που είναι ταλιμπάν , του νεοφιλελευθερισμού , και λέει :
Η Ελλάδα διπλασίασε τις δημόσιες δαπάνες τα τελευταία 15 χρόνια . Αληθές . Δεν λέει , όμως , ότι η Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια έχει ένα 25 % του πληθυσμού που πολλαπλασιάζει κάθε χρόνο επι εφτά φορές τον πλούτο. Δεν λέει για τη φοροδιαφυγή . Δεν λέει ότι η Ελλάδα έχει 40 % παραοικονομία . Δεν λέει ότι η Ελλάδα έχει μια εργοδοσία που , φέτος μόνο , πήρες 25 δισ. από την αδήλωτη εργασία. Δεν λένε απο πού θα μειωθούν οι δαπάνες. Από τους μή έχοντες ; Όλα αυτά δεν τα συζητούν . Η γραμμή των νεοφιλελέυθερων είναι σαφής. Να μειωθούν όλα κατα 20 % . Τα εισοδήματα , οι μισθοί , τα ακίνητα , οι περιουσίες , για να μπορέσει το κεφάλαιο να κάνει επενδύσεις μετά απο δέκα χρόνια.
Το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ
Μέσα στο ΠΑΣΟΚ τι κλίμα υπάρχει μετά τα μέτρα ;
Δεν υπάρχει συμφωνία.
Πώς εκφράζεται η διαφωνία ;
Γίνεται ζωηρή συζήτηση. Να σας φέρω ένα παράδειγμα . Ο πρωθυπουργός δεν είχε αυτήν την ανάλυση. Η διεθνής κρίση προέκυψε απο τη διάλυση της πραγματικής οικονομίας. Κυριάρχησε η χάρτινη οικονομία πάνω στην πραγματική οικονομία . Όλες οι αναλύσεις του Γ. Παπανδρέου στηρίζονταν στην πραγματική οικονομία.
Άρα τί ; Υπέκυψε σε πιέσεις που του ασκήθηκαν και εντός του ΠΑΣΟΚ ;
ο Γ.Παπανδρέου έχει μιλήσει πολλές φορές για αυτά τα ζητήματα . Δεν έγινε , όμως , δυνατή μια συζήτηση για τα πραγματικά αίτια της κρίσης , ώστε να ξέρουμε ιδεολογικά και πολιτικά προς τα που θα προσανατολιστούμε. Έτσι γίνεται μια τυφλή συζήτηση , που καταλήγει ότι έχουμε ένα τεράστιο εθνικό πρόβλημα.
Περνάμε , όμως , σε μέτρα που θα έχουν επιπτώσεις στην καθημερινότητα.
Οι έμμεσοι φόροι δεν ήταν ποτέ υπέρ των λαικών συμφερόντων . Το πετρέλαιο δεν θα μετακυλήσει στην παραγωγή και στην αύξηση των τιμών ; Μια σειρά από αυτές τις επιλογές έχουν σχέση με πολιτικές λιτότητας. Κινούνται πάνω στο νεοφιλελεύθερο σχέδιο , που δεν είναι σχέδιο του ΠΑΣΟΚ και του Γ.Παπανδρέου. Ένα σχέδιο που λέει ότι κύριοι θα φτωχύνετε...
Για να καταλάβω . Αν δεν είναι σχέδιο του ΠΑΣΟΚ και του Γ.Παπανδρέου , ποιανού είναι ;
Είναι σχέδιο της κυβέρνησης . Είναι σαφές . Και ο Παπανδρέου συναινεί. Αλλά όλες οι αναλύσεις του δεν είναι σε αυτό το πλαίσιο. Εδώ έχουμε αντίφαση.
Οι ευθύνες των κυβερνήσεων Σημίτη
Επειδή λέτε ότι το ΠΑΣΟΚ κινείται σε άλλη αντίληψη, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι είχαμε επί κυβερνήσεων Σημίτη, μια πολιτική σε νεοφιλελεύθερα χνάρια.
Συμφωνώ αυτή ήταν και η αιτία της ήττας του 2004 . Συζητήσαμε πέντε χρόνια στο ΠΑΣΟΚ και είπαμε ότι πολιτικές ήττας δεν θα ξαναεφαρμόσουμε.
Ναί , αλλά την εφαρμόζει ως κυβέρνηση εκ νέου.
Έχουμε μια δημοσιονομική κρίση , που δεν έχει ευθύνη το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση , Βέβαια ιστορικά την έχει . Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν άσκησαν πολιτική για την οικονομία που συνέβαλε στην συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης. Προσωπικά πιστεύω ότι τα στρατηγικά προβλήματα της χώρας δεν είναι αυτά. Το στρατηγικό ζήτημα είναι η παραγωγική βάση της χώρας , τα τελευταία χρόνια έχουν διαλυθεί πάνω απο 6.000 επιχειρήσεις , έχουν χαθεί χιλιάδες θέσεις εργασίας , με αποτέλεσμα να έχουμε σοβαρό πρόβλημα εισοδημάτων.
Τα τελευταία 15 χρόνια μεταφέρθηκε ο πλούτος της χώρας κατά 60 % προς το κεφάλαιο και κατα 40 % , ίσως και λιγότερο , στην εργασία . Αυτό είναι το μεγάλο θέμα της χώρας . Αντί να ανεβάσουμε την ποιότητα των παραγωγικών , εργασιακών , τεχνικών δραστηριοτήτων , μας ζητούν να μειώσουμε όλα μας τα εισοδήματα για να γίνουμε ανταγωνιστικοί . Αυτό είναι νεοφιλελέυθερο , το συντηρητικό μοντέλο.
Ως πότε η χώρα θα δανείζεται και θα βάζει φόρους ; Τρείς είναι οι δρόμοι . Ή θα παράγει και θα μειώσει το έλλειμα ή θα δανείζεται ή θα βάζει φόρους. Ποιό είναι το προοδευτικό σχέδιο ; Το προοδευτικό σχέδιο λέει ότι η χώρα πρέπει να παράγει , να αναπτυχθεί . Είδατε όλους αυτούς τους ταλιμπάν του νεοφιλελευθερισμού να λένε τι λέξη ανάπτυξη , να μιλούν για πραγματική οικονομία ; Και πώς θα μιλήσει το ΠΑΣΟΚ όταν δεν έχει μικρόφωνα ; Τα μικρόφωνα τα δίνουν σε συγκεκριμένα στόματα που δεν λένε τίποτα , δεν προσδιορίζουν...
Τα μικρόφωνα , η πολιτική και η... άλλη εξουσία
Ποιός έχει τα μικρόφωνα ; Δεν τα έχουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης ;
Τα μικρόφωνα τα έχει η παρασιτική ολιγαρχία , η οποία δεν παράγει.
Ναι , αλλά υπάρχει και η πολιτική εξουσία .
Δεν υπάρχει πολιτική εξουσία. Απο την εμπειρία μου ποτέ δεν είχαν οι κυβερνήσεις την εξουσία στην Ελλάδα. Τη διακυβέρνηση έχουν. Την εξουσία έχει η άρχουσα τάξη και μάλιστα το παρασιτικό τμήμα , που δεν παράγει.
Που σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει συμβιβαστεί με αυτήν την πραγματικότητα.
Η κυβέρνηση είναι καινούργια . Περιμένω το φορολογικό...
Έχουμε πλέον απτά δείγματα γραφής της κυβέρνησης . Τι άλλο να περιμένουμε ;
Είναι τα πρώτα δείγματα . Ακόμα δεν έχει τελειώσει το πακέτο. Να δούμε και το φορολογικό. Πρέπει να δούμε πολλά. Εμείς έχουμε πεί ότι θέλουμε αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση , αυτή η πολιτική , θα τριπλασιαστεί η φτώχεια στην Ελλάδα.
Η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ βρίσκει τη μερική , έστω , συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας , ακόμα και του ΛΑΟΣ.
Μα είναι η έδρα του νεοφιλελευθερισμού.
Να περιμένουμε τη δημιουργία μιας αριστερής τάσης μέσα στο ΠΑΣΟΚ ;
Όπως σας είπα , μέσα στο ΠΑΣΟΚ έχει γίνει μια μεγάλη συζήτηση όλα αυτά τα χρόνια. Μπορεί να μην είναι γνωστή , αλλά είναι πραγματικότητα. Ύστερα απο αυτήν την πεντάχρονη συζήτηση , δεν συμφωνεί συνολικά , εκτός απο απο ελάχιστες ομάδες , με τη νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση.
Το ΠΑΣΟΚ λέει άλλα
Πώς γίνεται , όμως , να μην συμφωνεί το ΠΑΣΟΚ συνολικά και το ΠΑΣΟΚ να ακολουθεί την αντίστροφη πολιτική ;
Γιατί λέει ότι ασκεί μια πολιτική έκτακτης ανάγκης . Και θα φανεί τώρα που θα μειωθούν οι δαπάνες...
Προεκλογικά έλεγε άλλα.
Υπάρχει η δικαιολογία ότι έγινε μια διαφορετική ανάγνωση ότι υπήρχαν διαφορετικά στοιχεία , αλλά είναι σαφές ότι έχουμε υπαναχώρηση . Ο Γ.Παπανδρέου λέει ότι είναι μέτρα μιας συγκεκριμένης περιόδου . Θα δούμε , διαφορετικά αυτή η πολιτική θα ηττηθεί.
Εσείς πιστεύετε ότι τα μέτρα μιας συγκεκριμένης περιόδου ή ότι η πολιτική λιτότητας θα έχει βάθος ;
Είναι πολύ νωρίς για να είμαστε σίγουροι . Όμως θα έχουμε μεγάλη διαμάχη . Και θα φανεί ότι ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ δεν συμφωνεί.
Που θα εκφραστεί ;
Παντού στις γειτονιές , στους χώρους δουλειάς...
Στη Γερμανία ο Λαφοντέν , στη Γαλλία ο Μελανσό είπαν ότι η σοσιαλδημοκρατία μεταλλάχθηκε , δεν πάει άλλο. Και επέλεξαν το δρόμο της οργανικής συμπόρευσης με την αριστερά. Γιατί δεν έχει προκύψει το ίδιο και στην Ελλάδα ;
Θα το δούμε στο μέλλον αυτό, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει συνειδητοποίηση ότι δεν έχουν μέλλον οι νεοφιλελέυθερες πολιτικές.
========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010
ΑΙΤΗ
Eleftheria Trou -Axilleas Kyp: 02 Φεβρουαρίου στις 6:08 μ.μ.
Eπειδή η ζωή δεν είναι παιχνίδι θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μερικά στοιχεία για αυτό το κράτος που έτσι απότομα μπήκε στη ζωή μας μέσω των ΜΜΕ.
Στο κόλπο της Καραιβικής ένα κράτος μισό νησί,του οποίου ο ντόπιος πληθυσμός σφαγιάστηκε από τους Ισπανούς θαλασσοπόρους του 15ου αιώνα και κατοικήθηκε από δούλους που έφτασαν από τα παράλια της Αφρικής,δεν είναι τόσο ξένο προς τους Έλληνες.Αυτοί οι υπερήφανοι δούλοι κατάφεραν πολύ νωρίς να κερδίσουν την ανεξαρτησία και το 1822 είναι το πρώτο κράτος που αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Ελλάδας
Είναι οι πρώτοι που έστειλαν οικονομική βοήθεια και τόνους καφέ για να το κάνουν βόλια ο Κολοκοτρώνης και ο Καραισκάκης.Χωρίς να μας γνωρίζουν και χωρίς να έχουν να ωφεληθούν τίποτα,απλά αναγνωρίζοντας το δικαίωμα ενός λαού στην αυτοδιάθεση,έδειξαν το παράδειγμα ανθρωπιάς.
Τώρα και πρίν τον σεισμό αποτελεί ένα από τα φτωχώτερα κράτη της γής και η κοινωνική του συνοχή δοκιμάζεται αφάνταστα με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς,πολλούς περισσότερους άστεγους και κατεστραμένες υποδομές.Είναι ηθικό χρέος μας να βοηθήσουμε έναν λαό ο οποίος απέδειξε ποιός είναι σε δύσκολες στιγμές γιατην Ελλάδα.
Δεν μιλάω να το κάνουμε από οίκτο σαν βολεμένοι Ευρωπαίοι που τέτοια κράτη τα βλέπουμε σαν τουριστικά θέρετρα και μόνο,αλλά να το κάνουμε σε αδέρφια μας που μας χρειάζονται στην πιο δύσκολη στιγμή της ιστορίας τους.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να βοηθήσουμε ακόμη και με ένα απλό sms,το χρωστάμε στους προγόνους μας.
Συγνώμη για τις ηθικολογίες,αλλά έχω συγκλονιστεί με τις άγνωστες πτυχές της ιστορίας αυτού του λαού. (ΑΧΙΛΛΕΑΣ)
Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010
Γιώργο, αν δεν βάλεις χέρι στους υπαλλήλους της Βουλής, στήριξη γιόκ !
Αξιότιμε κ.Πρωθυπουργέ,
οι Έλληνες πολίτες ακούνε μονότονα τα τελευταία 35 χρόνια, ότι πρέπει "να σφίξουν το ζωνάρι" για να "περάσουν τη στενωπό".
Ακούμε μονότονα, για "πάταξη της φοροδιαφυγής" και για "αναδιανομή του πλούτου".
Ακούμε προεκλογικά πάντα, από την εκάστοτε αντιπολίτευση, ότι "λεφτά υπάρχουν, αλλά η κακιά κυβέρνηση τα δίνει στους λίγους, ενώ αν έρθουμε εμείς θα τα πάρουμε από τους λίγους και θα τα δώσουμε στους πολλούς".
Στην πράξη βέβαια όλες οι κυβερνήσεις -παρά τις καλές προθέσεις, παρά την όρεξη και τα "σηκωμένα μανίκια" με τα οποία ξεκινάνε- καταλήγουν σε μια απλή διαχείριση και αποδεικνύονται ΑΠΟΛΥΤΩΣ αδύναμες να αλλάξουν την πορεία του τόπου.
Απλά, γιατί όταν έρχεται η ώρα της πράξης, διαπιστώνουν ότι.... κανείς δεν είναι διατεθιμένος να κάνει θυσίες εις βάρος της τσέπης του, ενώ όλοι είναι διατεθιμένοι να κάνουν όσες θυσίες χρειαστούν ...εις βάρος της τσέπης των άλλων.
Τέλος, όλοι βάζουν ωτοασπίδες για να μην ακούν τις φωνές των παιδιών τους, που τους λένε: "μη μας μεταφέρεται άλλα χρέη". Προτιμούν να υποθηκεύσουν το μέλλον των παιδιών τους, κληροδοτώντας τους χρέη τρισεκατομμυρίων, παρά να "σφίζουν το ζωνάρι".
Και το κακό είναι, ότι αυτή η παράλογη ως φαίνεται συμπεριφορά, είναι λογικότατη !!!
Καλά κάνουν οι Έληνες και δεν στέκονται αλληλέγγυοι στις ηγεσίες τους!
Γιατί έχουν επανηλλημμένα προδοθεί !
Γιατί, βλέπουν ότι το περίφημο και χιλιακουσμένο "θα τα πάρουμε από τους λίγους", μένει πάντα στα λόγια και στις προεκλογικές εξαγγελίες.
Όταν έρχεται η ώρα να πονέσουμε κάποιους, διαπιστώνουμε ότι είμαστε "λίγοι" για να κάμψουμε τις αντιστάσεις τους, για τον απλούστατο λόγο, ότι αυτοί που παίρνουν πολλά, τα παίρνουν ακριβώς για αυτό το λόγο: επειδή έχουν τη δύναμη να αντιστέκονται! Επειδή ανήκουν στους "ευλογημένους ισχυρούς".
Ομοίως, τα παίρνουμε πάντα από τους ίδιους, από τους αδύναμους, τους οποίους υποτίθεται ότι θέλουμε να ενισχύσουμε. Γιατί τελικά, διαπιστώνουμε ότι μπορούμε να τα πάρουμε μόνο από τους αδύναμους, οι οποίοι είναι αδύναμοι ακριβώς γι αυτό το λόγο: επειδή μπορεί η κάθε κυβέρνηση να τους παίρνει ή συχνότερα και κυριότερα: να μην τους τα δίνει !
Υπάρχει δηλαδή το αιώνιο πρόβλημα: η διαφορά μεταξύ λόγων και πράξεων.
Εύκολο είναι να λες ότι θα χτυπήσεις τα "τζάκια" και τα "ρετιρε". Έλα όμως που δε σκύβουν οι άτιμοι! Και δε σκύβουν, επειδή όλοι σ' αυτή τη χώρα θεωρούν, ότι οι "άλλοι" είναι σε καλύτεροι μοίρα.
Οι δάσκαλοι πιστεύουν ότι οι εφοριακοί είναι σε καλύτερη μοίρα, οι εφοριακοί πιστεύουν ότι οι γιατροί είναι σε καλύτερη μοίρα, οι γιατροί πιστεύουν ότι οι δικαστικοί είναι πιό προνομιούχοι και πάει λέγοντας, σε έναν κύκλο που δεν κλείνει.
Στο τέλος πάντα την πληρώνουν οι αδύνατοι, που δεν μπορούν να εκβιάσουν ή που δεν είναι "ευλογημένοι" από το αόρατο χέρι της εξουσίας.
Είναι κοινό μυστικό κ.Πρωθυπουργέ ότι,
σε ότι αφορά τη σύσταση του σώματος των υπαλλήλων της βουλής, που παίρνουν 16 μισθούς και έχουν σειρά προνομίων, που δεν υπάρχουν σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων,
υπάρχει μια ιδιατερότητα: η Βουλή είναι προνομιακός χώρος προσλήψεων για τα παιδιά των ανθρώπων που βρίσκονται στα ψηλά διαμερίσματα της κοινωνικής ελιτ.
Είναι κοινό μυστικό ότι το 80% και πλέον των τέκνων των ανώτατων δικαστών διορίζεται στη Βουλή. Οι Έλληνες γνωρίζουν ότι τα παιδιά των δικαστών διορίζονται στη Βουλή.
Ζητάτε λοιπόν σήμερα μεγάλες θυσίες.
Αγγίξατε το θέμα των 16 μισθών. Εύλογο και φυσικό είναι να αντιπαρατάξουν τα επιχειρήματά τους οι θιγόμενοι και να υπερασπιστούν τα "κεκτημένα" τους, λέγοντας ότι σημασία έχει το σύνολο των αποδοχών, η ετήσια "σούμα". Το κατανοούμε! Καταλαβαίνουμε, εδώ στο taxalia, πόσο τους πικραίνουμε με αυτό το κείμενο. Ανθρώπινο είναι. Όμως σε κάθε περίπτωση είναι προνομιούχοι. The fact is fact, που έγραφε κι ο Shakespeare. Κανένα επιχείρημα δεν μπορεί να αντέξει και καμιά επισήμανση σε αυτό το θέμα, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί "λαϊκιστική" ή "κίτρινη".
Είναι αντικειμενικά αληθές, ότι οι υπάλληλοι της βουλής, είναι προνομιούχοι.
Απομένει λοιπόν, να κάνετε πράξη την εξαγγελία για μείωση των 16 μισθών σε 14.
Είμαι βέβαιος κύριε Παπανδρέου, ότι δεν θα το κάνετε !
Με διαβεβαιώνει η πείρα που απέκτησα ως πολίτης τόσα χρόνια. Μπορώ να δω ακόμη, πίσω από τους επικοινωνιακούς καπνούς. Έχω ακόμη καλή μνήμη και το "ελάττωμα" να μπαίνω στην ουσία των πραγμάτων και να μη ξεχνώ: να επιμένω ...επίμονα, να ρωτώ για το τέλος της ιστορίας.
Και στην περίπτωση αυτή το τέλος της ιστορίας, υπαγορεύει μια απλή ερώτηση:
"Πολύς ντόρος έγινε για τους 16 μισθούς. Τι έγινε όμως τελικά; Τους καταργήσατε;"
Ή περιμένετε να ξεχαστεί η ιστορία, όπως έγινε τόσες και τόσες φορές; Πιστεύετε ότι αρκεί ο επικοιωνιακός κονιορτός; Θα είναι λέτε, μετά από τόσα δημοσιεύματα, σαν να μειώθηκαν;
Όχι κύριε Πρωθυπουργέ !
Δεν θα μείνουμε στο σαν να έγινε. Θέλουμε να γίνει. Να γίνει πράξη. Να τελειώσει. Να "τελεσιδικήσει" χωρίς υπεκφυγές και μισόλογα, χωρίς συμβιβασμούς.
Αλλιώς, δεν δικαιούστε να ζητάτε, ούτε ένα ευρώ, από κανέναν Έλληνα πολίτη.
Όχι άλλη επικοινωνιακή κοροϊδία. Δείξτε ότι εννοείτε στην πράξη, πόσο απαραίτητες είναι οι θυσίες ξεκινώντας από κάπου. Και πάντως, όχι από τις πωλήτριες στα σουπερ-μαρκετς.
Φερθείτε επιτέλους σαν ένας πολιτικός, που δεν θα καταλήξει πάλι στα ίδια.
Κάντε τους 16 μισθούς των υπαλλήλων της βουλής 14, χωρίς κανένα τερτίπι. Απόλυτα, όπως απαιτούν οι περιστάσεις.
Δεν θα μας έχετε μαζί σας, δεν θα σας χαρίσουμε ούτε ένα ευρώ, μέχρι να βεβαιωθούμε πλήρως, ότι δεν συνεχίζεται αυτό το προσβλητικό για όλους εμάς προνόμιο.
Και θέλουμε να δούμε αυτή τη δουλειά τελειωμένη.
taxalia
Αναρτήθηκε από taxalia στις 10:10:00 μ.μ.
2 σχόλια:
Deneb είπε...
Ακόμα και αν κάνει τους μισθούς των υπαλλήλων της Βουλής 14, καμία στήριξη δεν θα έχει από την κοινωνία. Ο κόσμος ξέρει ότι "λεφτά υπάρχουν" και γι'αυτό τον ψήφησε.
Τώρα αν αυτός λέει ότι δεν υπάρχει μία, πρόβλημά του. Αν είναι έτσι, αφού υπήρχαν τα λευτά 2 μέρες πρίν γίνει κυβέρνηση και την επομένη που παρέλαβε δεν υπήρχαν, σημαίνει δύο πράγματα.
Οτι, ή οι προηγούμενοι πρόλαβαν και τα άρπαξαν οπότε να πάει να τους τα πάρει και να τους κλείσει και φυλακή για υπαιξέρεση, ή τα άρπαξε αυτός και το συνάφι του οπότε θα πρέπει να λογοδοτήσουν αυτοί στη δικαιοσύνη.
Εκτός και αν μας είπε ψέματα προεκλογικά για να αρπάξει την ψήφο μας.
Αλλά και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να τον πάνε σηκωτό στον εισαγγελέα με τις κατηγορίες της απάτης εκ προ μελέτης, και της σύστασης συμμορίας.
Ασε δε που θα μπορούσε να κατηγορηθεί και για προσπάθεια κατάλησης του πολιτεύματος μια και άρπαξε την εξουσία δια του ψεύδους.
Καμία στήριξη λοιπόν. Ας πάνε να βρούνε τα λεφτά από αυτούς που τα έκλεψαν. Και δεν θα δυσκολευτούν. Αρκεί να ψάξουν στην "αυλή" τους.
Εμείς ότι είχαμε να δώσουμε το δώσαμε.
Τρι Φεβ 02, 10:49:00 μμ 2010
apneagr είπε...
Μπράβο σας το αναδημοσιεύω
apneagr
Τρι Φεβ 02, 11:13:00 μμ 2010
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)