Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Τα σκάνδαλα και η δυσοσμία χρόνων (photogallery)

  24/06/13    13:31     Επιμέλεια: BLUEARENA

Τότε, πέρασαν στα ψιλά πράγματα για τα οποία οι φορείς του ποδοσφαίρου –στο όνομα της περιβόητης... κάθαρσης- είχαν τιμωρήσει τον Ηρακλή. Ούτε υποβιβασμός, ούτε εξοντωτικές τιμωρίες, ούτε τίποτα. Παρά μόνο... χάδια. Και δυστυχώς ο Ηρακλής θα ήταν πάλι αυτός που και στο μέλλον θα ήταν η μόνη ομάδα που θα εξοντώνονταν από το σύστημα στον... βωμό της κάθαρσης. Όπως αυτά που έγιναν με τους φακέλους αδειοδότησης και συνεχίζονται ακόμη και τώρα καθώς και αυτό το καλοκαίρι που άνοιξε φακέλους η ΟΥΕΦΑ φάνηκαν και πάλι τα αναπάντητα γιατί με τις αποφάσεις των εδώ οργάνων. Σκάνδαλα επί σκανδάλων.
Το 1986 δύο σκανδαλώδεις υποθέσεις συντάραξαν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η μία, ο ντοπαρισμένος Ισις, ο παίκτης του ΟΦΗ. Η άλλη, η δίκη ενός παλιού ποδοσφαιριστή της Καβάλας και της ΑΕΚ, του Γιώργου Ρήγα, μαζί με τον γενικό αρχηγό –εκείνης της εποχής- της ΑΕΚ, τον βιομήχανο Γιάννη Χρυσοβιτσιάνο για απόπειρα δωροδοκίας τριών παικτών του Πανσερραϊκού για το παιχνίδι με την ΑΕΚ που είχε γίνει στις 20 Απριλίου. Σκάνδαλα μεγατόνων, υποθέσεις συνταρακτικές. Στο τέλος; Ο ΟΦΗ έπαιξε στην Ευρώπη (τερμάτισε με 38 βαθμούς), δεν είχε καμία επίπτωση.
Την ΑΕΚ που ισοβάθμισε με τον Ηρακλή στους 36 την έβαλαν να παίξει μπαράζ με τον Ηρακλή για το ποιος θα βγει στην Ευρώπη, ένα παιχνίδι που έγινε στον Βόλο στις 23 Ιουνίου, σχεδόν δύο μήνες μετά από την ώρα που είχε τελειώσει το Πρωτάθλημα στις 27 Απριλίου. Σε ό,τι αφορά στην καταγγελία για δωροδοκία; Στις 11 Ιουνίου η πενταμελής ανακριτική επιτροπή της ΕΠΑΕ (σ.σ. για τους νεότερους, η Σούπερ Λίγκα εκείνης της εποχής), τιμώρησε την ΑΕΚ με αφαίρεση τριών βαθμών από το νέο πρωτάθλημα.
Δύο μήνες νωρίτερα, στις 11 Απριλίου, η ΕΠΑΕ είχε απαλλάξει και τον ΟΦΗ για την περίπτωση του Ισις. Γράφει το σχετικό ρεπορτάζ της εποχής: «Η ΕΠΑΕ απάλλαξε τον Ισις και τον ΟΦΗ στις 11 Απριλίου με ψήφους 11-2 (μειοψήφισαν Ηρακλής και Αρης), επειδή είχαν περάσει οι προθεσμίες που προβλέπει το άρθρο 32 του ΚΑΠ για τον έλεγχο των ούρων και επειδή δεν ειδοποιήθηκαν να είναι παρόντες στην εξέταση του δείγματος και να κάνουν έφεση κατά της απόφασης».
Με... συνοπτικές διαδικασίες και με αποφάσεις και οι δύο υποθέσεις πέρασαν στο αρχείο χωρίς καμία επίπτωση για τις ομάδες. Με λεπτομέρειες στην κάθε περίπτωση να είναι σημαντικές.
Στην περίπτωση Ισις, μέχρι και μια... γνωμάτευση ενός γιατρού από τη Γερμανία, του Ντόνικεν, εμφανίστηκε για την υπερασπιστική γραμμή του ΟΦΗ και πάνω σε αυτή στηρίχτηκαν για να «καθαρίσουν» την υπόθεση. Και ο Ηρακλής να τρέχει από αθλητικούς δικαστές, σε ανακριτικές επιτροπές, σε ΕΠΑΕ και ΑΣΕΑΔ για να βρει το δίκιο του. Ο Ηρακλής που είχε καταδικαστεί με τη βαρύτερη ποινή του υποβιβασμού μερικά χρόνια πριν και είχε επιτρέψει δυνατός, ατσάλινος και είχε ήδη καταγγείλει (υπόθεση Χαλκίδη) δωροδοκία εις βάρος παικτών του για τα παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό, τώρα ήταν μπροστά σε νέα σκάνδαλα άλλων που θα τους επιβάλλονταν ποινές-χάδι.
Κάποια στιγμή για να απαντήσει στον... Ντόνικεν, επικοινωνεί με τον γιατρό της Μπάγερν Μονάχου. Αλλωστε, η γερμανική ομάδα είχε έρθει πριν από μερικά μόλις χρόνια στη Θεσσαλονίκη για να παίξει φιλικό παιχνίδι με τον Ηρακλή για τη συμπλήρωση –τότε- 70 χρόνων ιστορίας του τεράστιου συλλόγου.
Ο γιατρός της Μπάγερν είναι ο Ερχαρτ Μπίρμαν. Και λέει στους ανθρώπους του Ηρακλή: «Αυτή η ουσία είναι 100% απαγορευμένη και αν στη Γερμανία βρισκόταν παίκτης ντοπαρισμένος με ναδρολόνη η ομάδα του θα υποβιβαζόταν στη δεύτερη κατηγορία» και ζήτησε να του στείλουν τη δεύτερη γνωμάτευση του Ντόνικεν για τον καταγγείλει ο ίδιος στον ιατρικό κόσμο της χώρας του.
Κι ο Χατζάκης, ο αθλητικός δικαστής (σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εποχής την αθλητική «Θεσσαλονίκη») στην εκδίκαση της προσφυγής του Ηρακλή για τον Ισις δέχτηκε ότι... «ο Ισις είχε κάνει την ένεση στη Χιλή αλλά είπε ότι ο ΟΦΗ αγνοούσε το γεγονός ισχυριζόμενος ότι η ένεση δεν έγινε στην Ελλάδα. Και απέρριψε την προσφυγή. Ακόμη, ο Χατζάκης δέχτηκε ότι ο Ντόνινκεν έκανε καλά που έστειλε τις διευκρινίσεις για την περίπτωση Ισις και επεσήμανε ότι από την πρώτη φορά που βρέθηκε ντοπαρισμένος τον Ιανουάριο μέχρι και τη δεύτερη τον Απρίλιο, η ποσότητα της ναδραλόνης ήταν τέσσερις φορές πιο κάτω».
Φοβερά πράγματα. Και αυτοί που έπαιρναν τις αποφάσεις σφύριζαν αδιάφορα. Κάποια στιγμή λίγο πριν από το μπαράζ στον Βόλο, είχε γίνει στη Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο Κήπου, συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τον Ηρακλή με πλήθος κόσμου, πολιτικούς κ.λ.π. Ιδια σκηνικά όπως χρόνια πριν, όπως χρόνια μετά.
Και είναι... ανατριχιαστικές οι ομοιότητες του ρεπορτάζ της εποχής με αυτά που γράφονταν και χρόνια πριν αλλά και με αυτά που θα γράφονταν χρόνια μετά. Το εξής για παράδειγμα: «Να προσφύγει ο Ηρακλής στην ΟΥΕΦΑ και να ενημερωθεί η βουλή και ενδεχόμενα ο πρωθυπουργός, κ.Ανδρέας Παπανδρέου για τη σαπίλα που υπάρχει στο ελληνικό ποδόσφαιρο». Στον χώρο υπήρχαν και πανό. «Εδώ και τώρα ήρθε της ντόπας η ώρα», «Εμπρός για Ολυμπιάδα 1996 στη χώρα του ελεύθερου ντόπινγκ».
mparazaek3.jpgΤην ίδια περίοδο είναι και η καταγγελία δωροδοκίας με επίσημο ανακοινωθέν από την ασφάλεια Σερρών. Το γνωστοποιεί στις 16 Απριλίου. Γράφει η εφημερίδα «Θεσσαλονίκη»:  «Η ασφάλεια Σερρών ανακοινώνει ότι ο Ρήγας είχε κάνει κρούση στον Αντωνιάδη, συμπαίκτη του στην Καβάλα, να «ψήσει» τον Γαλατίδη και τον Σφακιανάκη να έχουν μειωμένη απόδοση στο παιχνίδι του Πανσερραϊκού με την ΑΕΚ».
Στο ραντεβού που κλείστηκε μάλιστα, μετά από συνεννόηση με την αστυνομία, ο Γαλατίδης ειδοποιήθηκε να μην πάει και τη θέση του είχε πάρει ένας αστυνομικός που έμοιαζε στον Γαλατίδη. Και είχε μπει αυτός στο αυτοκίνητο. Και ο αστυνομικός είχε πει στην κατάθεσή του για τους διαλόγους που γίνονταν μέσα στο αυτοκίνητο: «Εκανε πρόταση τόσο σε μένα όσο και στους άλλους ποδοσφαιριστές να μας δώσει 1.700.000 δρχ. και στους τρεις για να έχουμε μειωμένη απόδοση στον αγώνα της Κυριακής».
Στις 25 Απριλίου, το αυτόφωρο τριμελές πλημμελειοδικείο Σερρών βγάζει απόφαση. Γράφει το ρεπορτάζ: «Μετά από ολονύκτια διαδικασία εξέδωκε σήμερα στις 8 το πρωί την απόφασή του με την οποία καταδίκασε σε φυλάκιση 12 μηνών τον καθένα. Τον πρώην ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ, Γωργ.Ρήγα και τον γενικό αρχηγό της ΑΕΚ, βιομήχανο, Ιωαν. Χρυσοβιτσιάνο. Επίσης το δικαστήριο με πρόεδρο την κ.Ολγα Αναστασιάδου και συνέδρους τους κ.κ. Ιωαν. Παπαϊωάννου και Γεωρ. Κούκουλη επέβαλε στον καθένα ποινή 100.000 δραχμών. Οι καταδικασθέντες των οποίων η ποινή μετετράπη προς 400 δραχμές την ημέρα έκαναν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι. Ο εισαγγελέας της έδρας, κ. Γ.Βραχάς είχε ζητήσει την ενοχή του Ρήγα και την αθώωση του Χρυσοβιτσιάνου λόγω αμφιβολιών».
Ενώ λοιπόν είχαν γίνει όλα αυτά, τα αρμόδια όργανα όρισαν τον αγώνα μπαράζ του Ηρακλή με την ΑΕΚ, παιχνίδι που έγινε στον Βόλο, δύο... μήνες μετά το τέλος του Πρωταθλήματος. Για το... ποιος θα βγει στην Ευρώπη. Από όλα όσα είχαν γίνει, αυτό είχαν... καταλάβει. Ή προφανώς, αυτό ήθελαν να καταλάβουν.
Ο Ηρακλής εξ αρχής είχε πει ότι δεν θα κατεβεί σε αυτό το παιχνίδι. Ή θα κατέβαζε ερασιτεχνική ομάδα, θα το υποβάθμιζε με κάθε τρόπο. Η οργή από όλους στον Ηρακλή ήταν μεγάλη καθώς για μία ακόμη φορά ήταν αυτός που θα την πλήρωνε. Δεν έβρισκε πουθενά το δίκιο του.
Το μπαράζ έγινε στις 23 Ιουνίου. Η ΑΕΚ παίζοντας πάντα με αριθμητικό πλεονέκτημα δεν είχε σκοράρει. Το 2-0 που έχει περάσει στην ιστορία σαν το τελικό σκορ είναι το 2-0 που κατακυρώθηκε υπέρ της το παιχνίδι στα χαρτιά. Γιατί, όταν το παιχνίδι διακόπηκε, δεν υπήρχε σκορ, ήταν 0-0.
Γράφει ο Τύπος: «Ο Ηρακλής εμφανίστηκε αρχικά με 9 παίκτες, «ενισχύθηκε» στο 14' με τον Ζήφκα που συμπλήρωσε τον αριθμό 10. Αυτό όμως δεν κράτησε για πολύ γιατί στο 24' ο Ζήφκας αποβλήθηκε μαζί με τον Πια (παίκτης ΑΕΚ) και ο αρχικός αριθμός παρέμεινε αναλλοίωτος. Η συνέχεια όμως ήταν εξίσου δυσμενής για τον Ηρακλή αφού στο 44' ο διαιτητής, κ.Τριανταφύλλου απέβαλε και τον Καραϊσκο με δεύτερη κίτρινη κάρτα γιατί καθυστερούσε το παιχνίδι. Η ΑΕΚ ήταν ανίσχυρη να πλησιάσει την εστία του Ηρακλή ενώ μάλιστα στο 59' οι κυανόλευκοι έχασαν με τον Αδάμου μια μοναδική ευκαιρία να ανοίξουν το σκορ.
Ακολούθησαν δύο τραυματισμοί των Σαντεξή και Αδάμου, του πρώτου στο 49' και του δεύτερου στο 59', με αποτέλεσμα να μείνει η ομάδα με 6 παίκτες και το παιχνίδι να διακοπεί από τον διαιτητή σε βάρος του Ηρακλή. Μετά τον τραυματισμό των δύο παικτών και τη μεταφορά τους με φορεία εκτός αγωνιστικού χώρου, ο διαιτητής περίμενε πέντε λεπτά και αφού διαπίστωσε ότι οι δυο παίκτες ήταν αδύνατο να συνεχίσουν το ματς σφύριξε τη λήξη του αγώνα κατακυρώνοντας τον αγώνα υπέρ της ΑΕΚ με τέρματα, 2-0».
Όλα τα σκηνικά που συνέβησαν τότε στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου είχαν προκαλέσει την αγανάκτηση των πάντων. Είναι χαρακτηριστικό ένα απόσπασμα από άρθρο του Γιώργου Γαβαλά, στον αθηναϊκό Τύπο. «Πότε επιτέλους θα καθίσουν στο σκαμνί αυτοί που συστηματικά και ασύστολα διασύρουν το ελληνικό ποδόσφαιρο και οδηγούν σε χρεωκοπία τον θεσμό του πρωταθλήματος;»
Κι αφού αναφέρεται –και- στον Ισις και στην απόπειρα δωροδοκίας από την ΑΕΚ- συμπληρώνει: «Οι Ηρακλειδείς μη έχοντας άλλον τρόπο να διαμαρτυρηθούν για τα όσα θλιβερά συνέβησαν στη σεζόν που πέρασε, έδωσαν μια πετυχημένη... θεατρική παράσταση και θυσιάζοντας την Ευρώπη πήραν τη δική τους εκδίκηση. Διέσυραν το πρωτάθλημα, υποβίβασαν την έννοια του ανταγωνισμού, γελοιοποίησαν αυτή τη «γιάφκα» που λέγεται ΕΠΑΕ. Και τώρα τι θα κάνει η ΕΠΑΕ; Απλά, θα επικυρώσει τον βαθμολογικό πίνακα και θα στείλει την ΑΕΚ στην Ευρώπη.
Και κάτω από αυτή την επικύρωση θα μπουν οι υπογραφές εκείνων που εξαφάνισαν την ομορφιά από το ποδόσφαιρο και το μετέβαλαν σε σπορ συναλλαγής και υποκρισίας».
Στο παιχνίδι μπαράζ του Βόλου, η... δεκάδα του Ηρακλή με προπονητή τον Νίκο Κασάπη: Γκιζέλης, Σαντεξής, Ζήφκας, Λευκόπουλος, Χατζηλάρης, Δ.Παπαδόπουλος, Γ.Παπαδόπουλος, Αδάμου, Μαλουμίδης, Καραϊσκος.
Η εντεκάδα της ΑΕΚ: Παπαδόπουλος, Χατζόπουλος, Αρμόδωρος, Καραγκιοζόπουλος, Χαντής, Πιας, Σταφυλίδης, Δημητρίου, Πατίκας, Εστερχάζι, Σάντμπεργκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου