Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

Το ατύχημα στη Θεσσαλονίκη άφησε δεκάδες χιλιάδες κατοίκους χωρίς νερό για πέντε ημέρες

Η πόλη της Θεσσαλονίκης. Φωτογραφία αρχείου
ΑΘΗΝΑ, 2 Απριλίου - RIA Novosti. Ένα μεγάλο ατύχημα στον υδραγωγό άφησε δεκάδες χιλιάδες κατοίκους της βόρειας πρωτεύουσας της Ελλάδας - την πόλη της Θεσσαλονίκης χωρίς νερό για πέντε ημέρες και ο εισαγγελέας ψάχνει για τους δράστες.
Η εταιρεία Ύδρευσης και αποχέτευσης της Θεσσαλονίκης ΕΥΑΘ ανέφερε στις 27 Μαρτίου το  θέμα της «σοβαρής διαρροής νερού στον κύριο αγωγό, ο οποίος παρέχει στη Θεσσαλονίκη  νερό από τις πηγές Αραβησσού» και την  διακοπή  της παροχής νερού. Ο αγωγός παραδίδει στην πόλη από 80 χιλιάδες έως 90 χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού ανά ημέρα. Αυτό είναι το ένα τρίτο όλων των αναγκών της πόλης ενός εκατομμυρίου κατοίκων , δήλωσε η διοίκηση της εταιρείας.
Θεωρήθηκε ότι η εργασία θα διαρκούσε 24 ώρες. Ωστόσο, σύμφωνα με την εταιρεία, το ατύχημα αποδείχθηκε πιο σοβαρό από το αναμενόμενο, έπρεπε να αντικατασταθεί  ένα μέρος του αγωγού σκυροδέματος με διάμετρο 1,65 μέτρων, που χτίστηκε πριν από 40 χρόνια. Τα έργα ολοκληρώθηκαν στις 31 Μαρτίου, αλλά λόγω προβλημάτων με τον καθαρισμό, το νερό στα σπίτια άρχισε να φτάνει μόνο το βράδυ της 1ης Απριλίου.


Η διοίκηση της εταιρείας ζήτησε συγγνώμη από τους κατοίκους της πόλης για την ταλαιπωρία. Το γραφείο της εισαγγελικής αρχής αποφάσισε να διερευνήσει τα αίτια του ατυχήματος και την πορεία της εξάλειψης του, μετά από την οποία οι δράστες μπορούν να τεθούν υπό ποινική ευθύνη. Το γραφείο του εισαγγελέα θα ανακαλύψει επίσης πώς σταμάτησε η υδροδότηση και ολόκληρη η υποδομή ύδρευσης της πόλης.

Παρόλο που η εταιρεία δήλωσε επισήμως ότι η αποχέτευση έχει αποκατασταθεί, οι ντόπιοι λένε ότι τα προβλήματα έχουν διατηρηθεί και οι πληροφορίες είναι αντιφατικές. «Στο κέντρο της πόλης πολλά σπίτια  εξακολουθούν  να μην έχουν  νερό. Σε ορισμένες περιοχές δεν υπάρχει ακόμη νερό, το νερό στο σπίτι  μας στάζει ελάχιστα, ρέει πολύ λεπτό ρεύμα ..», - είπε στο  RIA Novosti τη Δευτέρα το πρωί, μία   κάτοικος της περιοχής.


Μετά από μια βλάβη με την παροχή νερού στην κεντρική παροχή νερού, ανακαλύφθηκαν πολλές τοπικές βλάβες. «Υπάρχουν ήδη προβλήματα στις σωληνώσεις στο  έδαφος», είπε. «Προσωπικά, στο σπίτι μας δύο μέρες το  νερό ρέει σε ένα λεπτό ρεύμα. Για να πλύνουμε  τα πιάτα ή να πλυθούμε  είναι αδύνατο, αλλά τουλάχιστον σταδιακά γεμίζουμε κάποιο μπουκάλι . Κάποιοι,δεν έχουν καθόλου νερό. Είναι φρίκη!» - δήλωσε η συνομιλήτρια  του πρακτορείου ειδήσεων. Όπως είπε, στα καταστήματα όλα τα μπουκάλια  με νερό τα  έχουν αγοράσει.

Οι Κάτοικοι της πόλης με χιούμορ αντέδρασαν στο πρόβλημα, υπήρξαν πολλές καρικατούρες. «Οι κάτοικοι το αντιμετωπίζουν  με χιούμορ, αλλά οι καλοί είναι λίγοι, αυξάνεται αγανάκτηση στα κοινωνικά δίκτυα. Τα  μέσα μαζικής ενημέρωσης επέκριναν τις αρχές της πόλης και την  διαχείρισης της εταιρίας . Όλα αυτά τα προβλήματα έχουν συσσωρευθεί  εδώ και δεκαετίες, οι σωλήνες δεν έχουν αλλαχθεί, τίποτα δεν έχει γίνει από το 1970, τώρα ξαφνικά όλα συνέβησαν ...», - είπε, η κάτοικος.

https://ria.ru/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου