Απαντήσεις στις φήμες, ότι το γάλα αμυγδάλου δολοφονεί δισεκατομμύρια μέλισσες, δίνουν η βοτανολόγος Louise Amvrosia και ο καθηγητής Αυγερινός Γεωργόπουλος με σχετικό άρθρο τους.
Αναλυτικά το άρθρο τους:
Κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες ένα άρθρο που προσπαθεί να μας πείσει πως το γάλα αμυγδάλου δολοφονεί δισεκατομμύρια μέλισσες και εξηγεί πως αυτό συμβαίνει επειδή έχει γίνει μόδα, κυρίως από τους vegan αλλά όχι μόνο, να πίνουν ροφήματα αμυγδάλου.
Για να ανταπεξέλθουν οι καλλιεργητές στην μεγάλη ζήτηση των αμυγδάλων χρησιμοποιούν ζιζανιοκτόνα. Ένα από αυτά είναι η γλυφοσάτη το γνωστό Round up.
Και τώρα έρχονται να μας κάνουν να νιώθουμε άσχημα για την κατανάλωση αμυγδάλων;
Ας μην ξεγελαστούμε, δεν φταίμε εμείς που καταναλώνουμε γάλα αμυγδάλου για τη θανάτωση των μελισσών. Ας τοποθετήσουμε την ευθύνη εκεί που ανήκει.
Ας μην ξεγελαστούμε, δεν φταίμε εμείς που καταναλώνουμε γάλα αμυγδάλου για τη θανάτωση των μελισσών. Ας τοποθετήσουμε την ευθύνη εκεί που ανήκει.
Τα φυτοφάρμακα σκοτώνουν τις μέλισσες.
Το glyphosate, το κύριο συστατικό του Roundup, σκοτώνει τις μέλισσες. Η Monsanto, εταιρεία που ανήκει στην Bayer, η οποία κατασκευάζει και πωλεί το Roundup, σκοτώνει τις μέλισσες. (Το Roundup προκαλεί επίσης καρκίνο στους ανθρώπους.) Σε αυτά τα ψεκασμένα δέντρα χρησιμοποιούν τις μέλισσες ως επικονιαστές για να αυξηθεί η παραγωγή τους.
Στις περισσότερες χώρες οι αγρότες πληρώνουν μελισσοκόμους ώστε να πάνε τα μελίσσια τους στα χωράφια τους και να αυξηθεί η παραγωγή τους με την επικονίαση των μελισσών. Σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου οι γεωργοί διώχνουν τους μελισσοκόμους. Τα χρήματα είναι πολλά περισσότερα από την πώληση μελιού αλλά πεθαίνει περίπου το 30% των μελισσών. Τα αμύγδαλα είναι στην κορυφή των ξηρών καρπών εξαιτίας των ιδιοτήτων τους.
Πώς λοιπόν μπορούν οι αμυγδαλιές να βλάψουν τις μέλισσες;
Δεν τις βλάπτουν οι αμυγδαλιές αλλά τα ζιζανιοκτόνα που τις ψεκάζουν σκοτώνουν τις μέλισσες. Όπως σκοτώνουν και την υγεία των ανθρώπων που θα καταναλώσουν αυτά τα αμύγδαλα. Αντί να κατηγορούν δέντρα θα έπρεπε να καταργήσουν αυτά τα ζιζανιοκτόνα και οι αγρότες να ψάξουν για πιο φυσικούς τρόπους. Να ανακαλύψουν το μοντέλο της φυσικής καλλιέργειας (ή καλύτερα να επιστρέψουν σε αυτό). Άραγε πόσοι έχουμε σκεφτεί την καταστροφή στα οικοσυστήματα από τη μανία της μονοκαλλιέργειας;
Ας σκεφτούμε αντί για μια τεράστια έκταση με ένα μόνο είδος (π.χ ελαιόδεντρα ή αμυγδαλιές) , με το φρεζαρισμένο έδαφος και την πληθώρα ζιζανιοκτόνων που έχει ραντιστεί άπειρες φορές να συνυπήρχαν όλα τα είδη:
δέντρα, θάμνοι, πόες, αναρριχώμενα, επίγεια και υπόγεια φυτά, λαχανικά, βότανα, λουλούδια, μανιτάρια, δασικά, μελισσοκομικά και καλλωπιστικά φυτά, λιμνούλες, βραχάκια, σαπισμένοι κορμοί, πουλιά, έντομα, σαύρες, μικρά θηλαστικά, σκαθάρια, σκουλήκια και πληθώρα άλλων οργανισμών.
Όλα αυτά σε ειρηνική συνύπαρξη θα συντελέσουν στη διατήρηση ενός ισορροπημένου και πλούσιου βιότοπου, που κάθε χρονιά θα γινόταν όλο και πιο γόνιμος, όλο και πιο θελκτικός για νέους επισκέπτες και μόνιμους κατοίκους!
Και κάποιοι θα ρωτήσουν: πως θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των ασθενειών και των εντόμων;
Το περιβάλλον που δεν χρειάζεται να επέμβουμε με χημικά είναι αυτό με τη μεγάλη ποικιλία φυτών και ζώων (βιοποικιλότητα). Η γεωπονική των εταιρειών και των φαρμάκων δεν έχει σχέση με την ελεύθερη έρευνα για το καλό της ανθρωπότητας. Η αρμονία είναι βασική στη φύση, στις ανθρώπινες σχέσεις. Άλλωστε ας μη λησμονούμε: “τα πάντα με σοφία εποίησε” .
Οι μεγάλες όμως εταιρίες, που παράγουν τα υβρίδια και τα αντίστοιχά τους ζιζανιοκτόνα, για μια ακόμη φορά μετακύλησαν την ευθύνη. Δημιούργησαν ενοχές. Και αυτό θα συνεχιστεί μέχρι να σταματήσουμε να το δεχόμαστε και να κατηγορούμε τον εαυτό μας. Πρέπει να αρχίσουμε να βάζουμε την ευθύνη για την καταστροφή του περιβάλλοντός μας στους πραγματικούς ενόχους, τις εταιρείες που εκτιμούν το κέρδος τους πάνω από οτιδήποτε άλλο.
Δε σκοτώνουν λοιπόν τα δέντρα τις μέλισσες, αλλά το πάθος για χρήμα. Οφείλουμε όλοι να αντιδράσουμε. Για τη βιοποικιλότητα. Για καλύτερη ποιότητα ζωής. Για τις μέλισσες που είναι πολύτιμες για το μέλλον του πλανήτη.
Το είδαμε εδώ:https://artemidanews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου