Δεκαπέντε χρόνια μετά την ανακοίνωση της παραγγελίας το από την Κύπρο, 14 χρόνια μετά την άφιξή του στην Κρήτη και πέντε χρόνια μετά την απόκτηση της ιδιοκτησίας του από την Ελλάδα (μέχρι τότε ανήκε στην Κυπριακή Δημοκρατίας ιδιοκτησιακά), πριν από λίγα λεπτά έγινε με απόλυτη επιτυχία η πρώτη βολή αποδοχής του θεωρούμενου ως κορυφαίου αντιαεροπορικού/αντιβαλλιστικού συστήματος στο ΝΑΤΟ, του ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικού συστήματος μακρού βεληνεκούς S-300PMU-1 στο Πεδίο Βολής Κρήτης.
Από σήμερα το S-300PMU-1 εντάσσεται και τυπικά στο δίκτυο της ελληνικής αεράμυνας, αν και πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά από άποψη συντήρησης για να έρθουν σε πλήρη επιχειρησιακή κατάσταση και οι δύο πυροβολαρχίες.
Και μία ελάχιστα διαφημισμένη – για ευνόητους λόγους – δυνατότητα του S-300PMU-1 είναι oι αντιβαλλιστικές του ικανότητες και με αυτή την έννοια είναι το πρώτο σύστημα με πλήρεις αντιβαλλιστικές δυνατότητες που αποκτούν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.
Το ραντάρ 64Ν6 επιτρέπει στο σύστημα την ιχνηλάτηση και εμπλοκή τακτικών βαλλιστικών βλημάτων, σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκδόσεις του συστήματος.
Η σήμανση από το σύστημα διοίκησης 83Μ6 επιτρέπει στο S-300PMU1 την εμπλοκή στόχων πολύ υψηλότερης ταχύτητας, μέχρι και 2.800m/sec, όπως βαλλιστικά βλήματα.
Οι προηγούμενες εκδόσεις του συστήματος μπορούσαν να εμπλέξουν στόχους μέγιστης ταχύτητας 1.300m/sec, η οποία είναι τυπική για αεροσκάφη. Με το σύστημα 83Μ6, εκτελείται αυτόματα η σήμανση και μεταβίβαση στόχων στις πυροβολαρχίες βολής.
Δύο διπλοί εκτοξευτές με τέσσερα συνολικά, καθώς και ένα σύστημα SHORADS Τοr-M1 (ένα από τα τέσσερα που είναι ενταγμένα στην Αεροπορία και προστατεύουν τους S-300PMU-1 κατά το ρωσικό επιχειρησιακό δόγμα αεράμυνας) είχαν αναπτυχθεί στο Πεδίο Βολής.
Οι καιρικές συνθήκες άθλιες: Βροχή, ισχυροί άνεμοι και κρύο. «Μην ανησυχείτε. O S-300 και όλα τα ρωσικά συστήματα είναι προορισμένα να επιχειρούν υπό εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες» διαβεβαίωναν τα μέλη της πολυπληθούς ρωσικής αποστολής που βρισκόταν τις τελευταίες ημέρες στα Χανιά της Κρήτης, όπου και το Πεδίο Βολής.
Συνολικά είκοσι άτομα είχαν έρθει από την Ρωσία, τεχνικοί και αξιωματούχοι για την εκτόξευση.
Οι πρώτοι για να ρυθμίσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες που έχουν να κάνουν με την επιλογή των βλημάτων (τελικά επιλέχθηκαν τέσσερα βλήματα τα οποία αποσφραγίστηκαν 15 χρόνια μετά από τα κιβώτιά τους!) και οι δεύτεροι για να παρακολουθήσουν την εκτόξευση.
Το βλήμα εκτοξεύθηκε ο στόχος, καταρρίφθηκε, στέλνοντας μηνύματα σε όλη την περιοχή ενώπιον δεκάδων ξένων αξιωματούχων και βέβαια της ελληνικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας που ήταν παρούσα.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ.Αβραμόπουλος θα μείνει στην ιστορία ως ο Ελληνας πολιτικός αρμόδιος για την ασφάλεια της χώρας που επί των ημερών του ενεργοποιήθηκε το σύστημα. Και πολύ έξυπνη η κίνησή του να δώσει πανηγυρικό τόνο με την πρόσκληση όλων αυτών των ξένων.
Το σύστημα είναι θρύλος στην διεθνή κοινότητα των αντιαεροπορικών συστημάτων και αρκεί να δούμε τον θόρυβο που κάνει όταν πρόκειται να πουληθεί από την Ρωσία σε μία χώρα, όπως έγινε με το Ιράν (δεν το πούλησαν εν τέλει) ή με την Συρία (δεν έχει ακόμα παραδοθεί μεγάλο τμήμα του) για να γίνει αντιληπτό το πόσο σημαντικό είναι επιχειρησιακά και πόσο το φοβούνται αεροπορικές δυνάμεις όπως η αμερικανική Αεροπορία και η Αεροπορία του Ισραήλ.
Σημαντική και η συνεισφορά και του Α/ΓΕΕΘΑ Μ.Κωσταράκου, ο οποίος από τον Μάρτιο και μετά έριξε όλο το βάρος του για να γίνει η βολή αποδοχής.
Ανάμεσα στους αξιωματούχους και δύο πολύ σημαντικοί άνθρωποι στο χώρο των αντιαεροπορικών συστημάτων διεθνώς:
Ο πρώην στρατηγός (τεσσάρων αστέρων κατά την ρωσική ιεραρχία) και πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Αλεξάντερ Μπελοόσουφ, ο οποίος τώρα έχει τοποθετηθεί στην κρατική εταιρεία υπεύθυνη για τις πωλήσεις αμυντικού υλικού εκτός Ρωσίας, την Rosoboronexport και ο αντιστράτηγος Αλεξάντερ Κορκόφ, πρώην διοικητής των δυνάμεων στρατηγικής αεράμυνας (PVO Strany), ολόκληρης της Ρωσίας, ο οποίος τώρα είναι τοποθετημένος στην εταιρεία Fakel, που κατασκευάζει το βλήμα των S-300, τα 9M82 (Heavy) και 9M83 (Light).
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου