Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Ψηφοθηρία Μέρκελ για Σαμαρά - Βενιζέλο

Λιονάκης Νίκος

Τη... βρόμικη δουλειά να επιβάλει στη συνείδηση των πολιτών το δίλημμα "Μνημόνιο ή έξοδος από το ευρώ" ως το διακύβευμα των επικείμενων εκλογών μοιάζει να επιχείρησε να κάνει η Ά. Μέρκελ με την πρωτοφανή ιστορικά παρέμβασή της για διεξαγωγή δημοψηφίσματος παράλληλα με την κάλπη, με το ερώτημα κατά πόσον οι Έλληνες επιθυμούν την παραμονή στην Ευρωζώνη.
Ωμή παρέμβαση για δημοψήφισμα επί του ευρώ με στόχο να ανατραπεί η αντιμνημονιακή ψήφος στις εκλογές - Αλ. Τσίπρας: Βενιζέλος και Σαμαράς έχουν δώσει το δικαίωμα στη Μέρκελ να απευθύνεται στη χώρα μας σαν σε προτεκτοράτο
Οι εν λόγω "σκέψεις", που κατά την ανακοίνωση του Μαξίμου "μετέφερε" η Γερμανίδα καγκελάριος στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αποτελούν καταφανή προσπάθεια της ηγεσίας της Ε.Ε. να ενισχύσει το επιχείρημα που προσπαθούν αγωνιωδώς να καλλιεργήσουν τα μνημονιακά κόμματα Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι δεν θα βρεθούν προ νέων εκπλήξεων και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Κεντρική συνισταμένη σε αυτή την "έκπληξη" που προκαλεί τριγμούς στους βασικούς οικονομικούς σχεδιασμούς των Βρυξελλών και ιδιαιτέρως του γερμανικού άξονα, είναι η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ και η δυναμική που καταγράφει ακόμα και για πρωτιά στις ερχόμενες κάλπες.
Η παρέμβαση της Ά. Μέρκελ αλλά και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μ. Σουλτς, που είπε σαφώς ότι δεν θα εκταμιευτεί η επόμενη δόση εάν η επόμενη κυβέρνηση δεν τηρήσει τα συμφωνηθέντα, είναι η... χείρα βοηθείας που τα μνημονιακά κόμματα έχουν ανάγκη απέναντι στον κοινό αντίπαλο, τον ΣΥΡΙΖΑ.
Χρησιμοποίησε δε το επιχείρημα που προτάσσουν ακριβώς η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, ότι τώρα που διαφαίνεται ελπίδα στον ορίζοντα για τον ελληνικό λαό και την Ευρώπη δεν πρέπει η Ελλάδα να εγκαταλείψει τις υποχρεώσεις της και να πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού. Μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ δεν έχασε καθόλου χρόνο, σπεύδοντας αμέσως μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά με την είδηση του δημοψηφίσματος να "απαντήσει" με νέα ανακοίνωσή του προς τον ΣΥΡΙΖΑ:
Στις έξωθεν παρεμβάσεις, το ΠΑΣΟΚ έδωσε καθαρή και άμεση απάντηση. Από τη δική μας όμως εθνική σκοπιά, το μεγάλο θέμα είναι ότι η χώρα, με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει κυβέρνηση και στέλνει διεθνώς την εικόνα της αστάθειας και της αβεβαιότητας. Χλιαρή η ανακοίνωση της Ν.Δ. μιλάει για "άστοχη" πρόταση.

Παιχνίδι εντυπώσεων και... διατυπώσεων
Όπως και έγινε, η Γερμανίδα καγκελάριος διέψευσε ότι υπήρξε τέτοια πρόταση, ενώ η διατύπωση του Μ. Μαξίμου ήταν ιδιαίτερα προσεκτική, ώστε και το "μήνυμα" να σταλεί και στη συνέχεια να διαψευστεί.
Ώρες μετά την είδηση για την τηλεφωνική επικοινωνία της Ά. Μέρκελ με τον Κ. Παπούλια και αφότου είχε προηγηθεί εκ μέρους του πρωθυπουργού Π. Πικραμμένου η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, το Μ. Μαξίμου ανακοίνωσε ότι μεταξύ άλλων η Γερμανίδα καγκελάριος "μετέφερε σκέψεις" για το συγκεκριμένο δημοψήφισμα, σημειώνοντας "ότι το θέμα εκφεύγει των αρμοδιοτήτων της υπηρεσιακής κυβέρνησης".
Περίπου μια ώρα αργότερα και μετά τις αντιδράσεις των ελληνικών κομμάτων αλλά και τον πανευρωπαϊκό "θόρυβο" που προκλήθηκε, η καγκελαρία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαρακτήριζε ψευδείς τις ειδήσεις περί τέτοιας "πρότασης". Ωστόσο, το μήνυμα της... παρέμβασης είχε περάσει ήδη. Η κυβερνητική ανακοίνωση που εξεδόθη απεικονίζει την πραγματικότητα, σχολίασαν στη συνέχεια πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας σχετικά με τη διάψευση του Βερολίνου. Ωστόσο, προκαλεί ερωτήματα η στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος δεν απέρριψε αμέσως τις όποιες σκέψεις.
"Η κ. Μέρκελ έχει συνηθίσει να απευθύνεται στην πολιτική ηγεσία της Ελλάδας σαν να πρόκειται για χώρα προτεκτοράτο. Αυτό το δικαίωμα της το έχουν δώσει ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς με την στάση τους και τις επιστολές τους" σημείωσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας σχολιάζοντας την παρέμβαση Μέρκελ και συνέχισε: "Στις εκλογές της 17 Ιούνη, όμως, ο ελληνικός λαός θα της δώσει οριστική απάντηση. Θα βάλει τέλος στα Μνημόνια της λιτότητας, της υποτέλειας και της αναξιοπρέπειας και θα ανοίξει τον δρόμο για προοδευτικές εξελίξεις σε ολόκληρη την Ευρώπη".
Από την πλευρά του το γραφείο Τύπου της ΔΗΜ.ΑΡ. σημειώνει: "Η κυρία Μέρκελ επιχειρεί να τρομοκρατήσει τους Έλληνες πολίτες. Αποτελεί απαράδεκτη ενέργεια και μάλιστα την ώρα που η χώρα πορεύεται προς εκλογές. Η κυρία Μέρκελ οφείλει να αντιληφθεί ότι το πολιτικό περιβάλλον της Ευρώπης αλλάζει. Οι Έλληνες πολίτες στις εκλογές του Ιουνίου θα ψηφίσουν για το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου