Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΟ ΝΕΟ ΝΑΡΚΩΤΙΚΟ.Σοκ και δέος στο κέντρο της Αθήνας

Σκηνές που προκαλούν τρόμο και κόβουν την ανάσα διαδραματίζονται στο κέντρο της Αθήνας. Μόνο με τη λέξη «ζόμπι» θα μπορούσε να παρομοιάσει κάποιος τους χρήστες του ναρκωτικού shisha, το οποίο κάνει πλέον θραύση στη χώρα μας.
Επικίνδυνοι τοξικομανείς που βρίσκονται υπό την επήρεια της επικίνδυνης ουσίας κυκλοφορούν στους δρόμους της πρωτεύουσας βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή των ανυποψίαστων πολιτών.
Την «κοκαΐνη των φτωχών», όπως αποκαλείται το νέο παραισθησιογόνο ναρκωτικό που έχει κατακλύσει τις πιάτσες του θανάτου, μπορεί κάποιος να την προμηθευτεί μόνο με τρία ευρώ τη δόση. Δημιουργείται σε αυτοσχέδια εργαστήρια που μπορεί να βρίσκονται ακόμα και μέσα σε άλση της πρωτεύουσας. Βασικά συστατικά για την παρασκευή του συγκεκριμένου ναρκωτικού είναι τα υγρά μπαταρίας αυτοκινήτων ή χλωρίνη και ένας τύπος κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης. Το δυνατό παραισθησιογόνο μετατρέπει τον χρήστη για τουλάχιστον 20 ώρες σε ένα πολύ επιθετικό άτομο, με τεράστια μυϊκή δύναμη και υπερκινητικότητα.
Ανάμεσα σε αυτούς που παίζουν τη ζωή τους κορόνα - γράμματα κάθε φορά που έρχονται αντιμέτωποι με έναν χρήστη της ουσίας shisha είναι οι διασώστες του ΕΚΑΒ, οι οποίοι εκμυστηρεύτηκαν στην «Espresso» σκηνές που παραπέμπουν σε ταινίες θρίλερ.
«Ηταν πριν από έναν μήνα όταν βρεθήκαμε με έναν συνάδελφό μου στην Ομόνοια. Εκεί συναντήσαμε έναν άντρα ο οποίος φαινόταν ότι ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών. Είχε κόψει και τα δύο χέρια του με αιχμηρό αντικείμενο σε διάφορα μέρη. Το αίμα έτρεχε ποτάμι, αλλά εκείνος δεν καταλάβαινε τίποτα. Ηταν όρθιος, υπερκινητικός, με επιθετική τάση προς όλους. Μόλις μας είδε να κατεβαίνουμε από το ασθενοφόρο και να πηγαίνουμε προς το μέρος του άρχισε να μας βρίζει. Παρά το γεγονός ότι έχανε αίμα δεν έδειχνε σημάδια αδυναμίας, α [Με τιμή μόλις 3 ευρώ, το shisha υπάρχει σε όλες τις πιάτσες διακίνησης ναρκωτικών στο κέντρο της πρωτεύουσας.] αντιθέτως ήταν, όπως λέμε, στην… τσίτα» μας λέει ο γενικός γραμματέας του συλλόγου εργαζομένων του ΕΚΑΒ Αλέξης Κιτσόπουλος και προσθέτει:
«Ετρεξε προς το ασθενοφόρο και άρχισε να το χτυπάει με χέρια και πόδια. Μπήκαμε μέσα και καλέσαμε την αστυνομία. Δύο εμείς και τέσσερις αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. προσπαθούσαμε να τον ακινητοποιήσουμε. Είχε τόση δύναμη και ενέργεια που δεν είχα συναντήσει σε άλλον χρήστη. Τελικά κατάφεραν οι αστυνομικοί να τον ακινητοποιήσουν και να το μεταφέρουμε στον Ερυθρό Σταυρό. Στους γιατρούς του νοσοκομείου είπε ότι είχε πάρει ενδοφλέβια ποσότητα από shisha».
Στην πρώτη γραμμή με το ασθενοφόρο του ΟΚΑΝΑ βρίσκεται ο διασώστης Θανάσης Κατσικάρης, ο οποίος προσφέρει τις υπηρεσίες του στους τοξικομανείς. «Εχουν δει πολλά τα μάτια μου, εκείνη την ημέρα όμως θα τη θυμάμαι για χρόνια. Πριν από μερικές ημέρες συναντήσαμε έναν άντρα ο οποίος το μόνο που έκανε ήταν να περπατάει με γρήγορο βήμα πάνω κάτω. Δεν μπορούσαμε να τον ηρεμίσουμε με τίποτα. Ηταν νευρικός και χωρίς καμία αναστολή να κάνει τα πάντα. Ηθελε να μας δαγκώσει. Ηταν σε κατάσταση αμόκ. Οπως αποδείχθηκε είχε πάρει shisha, όχι όμως πριν από μερικές ώρες, άλλα από την προηγούμενη ημέρα».
Ο υπεύθυνος τμήματος μοτοσικλετιστών του ΕΚΑΒ Κυριακός Σιδηρόπουλος μας εξηγεί πώς καταλαβαίνουν τους χρήστες shisha όταν τους χορηγούν ένα συγκεκριμένο αντίδοτο προκειμένου να «ξενερώσουν». «Ξέρω περιπτώσεις ατόμων που έκαναν ηρωίνη και πέρασαν στο shisha και σήμερα όταν τους βλέπω δεν τους αναγνωρίζω, έχουν μείνει οι μισοί. Οπως λένε και οι γιατροί, οι χρήστες shisha έχουν 6 μήνες ζωή».
Ο Τάσος Γιαννάρης, διασώστης του ΕΚΑΒ τα τελευταία 6 χρόνια, θυμάται και μας περιγράφει τη δική του εμπειρία. «Κυψέλη, βράδυ, άντρας υπό την επήρεια shisha, όπως αποδείχθηκε αργότερα, [«Είναι απρόβλεπτοι και επικίνδυνοι με την επιθετικότητα που εμφανίζουν όλοι οι χρήστες shisha» δηλώνει ο γενικός γραμματέας του συλλόγου εργαζόμενων του ΕΚΑΒ Αλέξης Κιτσόπουλος.] φωνάζει, βρίζει και χτυπάει το ασθενοφόρο με χέρια και πόδια. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα, ήταν θηρίο ανήμερο. Εκανε απρόβλεπτες κινήσεις, έλεγε ό,τι ήθελε και μας κυνηγούσε γύρω από το ασθενοφόρο. Τον βάλαμε μέσα, ωστόσο κατάφερε να λυθεί και να προκαλέσει υλικές ζημίες».
Καταστρέφει τον οργανισμό σε ελάχιστο διάστημα
Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά συγκεντρώνει στοιχεία από το δεύτερο εξάμηνο του 2011. Στοιχεία για το shisha έδωσαν 56 ερωτώμενοι που προσέγγισαν τα θεραπευτικά προγράμματα και τις υπηρεσίες άμεσης πρόσβασης. Από αυτούς οι 38 είπαν ότι χρησιμοποίησαν shisha τουλάχιστον μια φορά. Οπως ανέφεραν, οι τρόποι χρήσης είναι το κάπνισμα (47 άτομα) και η ενδοφλέβια ένεση (9).
Οι 49 από τους 56 επισήμαναν ότι πρόκειται για πολύ ή πάρα πολύ διαδεδομένη ουσία στους ανοιχτούς χώρους συνάθροισης των χρηστών της Αθήνας. Οι κυριότερες παρενέργειες που έχει είναι η αϋπνία (16 άτομα), οι παραισθήσεις (7) και η επιθετικότητα (7). Ερευνα πραγματοποίησε και το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) σε 148 χρήστες σε διάφορες πιάτσες της Αθήνας, από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο του 2011.
Η συντριπτική πλειονότητα των ερωτώμενων (ποσοστό 95,3%) απάντησε ότι γνωρίζουν για το shisha, ενώ το 65,5% το έχουν δοκιμάσει. Από αυτούς το 68% έχει καπνίσει shisha, ενώ το 15,5% έχει κάνει ενδοφλέβια χρήση. Επίσης, το 68,5% δήλωσε ότι κάνει περιστασιακή χρήση.
Οπως αναφέρουν οι επιστήμονες του ΚΕΘΕΑ οι χρήστες της μεθαμφεταμίνης και του shisa γερνούν σε διάστημα έξι μηνών. Τις ζημιές που προκαλεί στον οργανισμό η 20ετής χρήση ηρωίνης, το shisha τις προκαλεί σε ελάχιστο διάστημα.
Αρχικά το πρόσωπο και ολόκληρο το σώμα του χρήστη γεμίζει πληγές, η απώλεια βάρους είναι άμεση, τα όργανα καταστρέφονται από τα χημικά, το δέρμα γεμίζει ρυτίδες, τα δόντια σαπίζουν, ενώ «καίγεται» το λίπος στο πρόσωπο, με αποτέλεσμα άνθρωποι 25 και 30 ετών να μοιάζουν αποστεωμένοι, ετοιμοθάνατοι, κάτι σαν ζωντανοί-νεκροί.
ΜΑΝΟΣ ΠΙΤΣΙΔΙΑΝΑΚΗΣ espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου