Διαστάσεις ανατροπής του πολιτικού σκηνικού που σηματοδοτούν ουσιαστικά το τέλος της μεταπολίτευσης παίρνει η πολιτική ζωή στη χώρα, με την ίδρυση δύο νέων κομμάτων, ενός από τη ΝΔ και ενός από το ΠΑΣΟΚ, ενώ κανείς δεν βάζει «το χέρι του στη φωτιά» και για άλλες κινήσεις έκπληξη, εντός των προσεχών ημερών.
Έτσι εκτός του κόμματος «Ανεξάρτητοι Έλληνες» την παρουσίαση του οποίου έκανε ο ανεξάρτητος βουλευτής Πάνος Καμμένος την Κυριακή που μας πέρασε, σήμερα το πρωί είχαμε και την ίδρυση του κόμματος «Κοινωνική Συμφωνία» από τους δύο πρώην υπουργούς Λούκα Κατσέλη και Χάρη Καστανίδη.
Πρόκειται για δύο πολιτικές κινήσεις οι οποίες γεννήθηκαν μέσα από τις συγκρουσιακές καταστάσεις που δημιουργήθηκαν μεταξύ των δύο κομμάτων εξουσίας και της κοινωνίας, η οποία εκφράστηκε μέσα από μαζικές συγκεντρώσεις στο κέντρο και ενίοτε στα... ερείπια της πρωτεύουσας.
Η συμμετοχή της ΝΔ στο κυβερνητικό σχήμα αλλά και η κοινοβουλευτική στήριξή της στα μέτρα που συνόδευσαν τη νέα δανειακή σύμβαση την τραυμάτισαν με τη διαγραφή από την ΚΟ του κόμματος 21 βουλευτών από τους οποίους οι πέντε εξ αυτών φαίνεται να επανεντάσσονται στο κόμμα αφήνοντας όμως τους υπόλοιπους 16 οριστικά και αμετάκλητα εκτός ΝΔ.
Μάλιστα αυτή την ώρα συνεδριάζει στη Βουλή το «σώμα» των 8 έως 10 βουλευτών συμπεριλαμβανομένου και του Πάνου Καμμένου καθώς ετοιμάζονται να ανακοινώσουν τη σύγκληση κοινοβουλευτικής ομάδας.
Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως έχει υποστεί –και εύλογα- τη μεγαλύτερη ζημιά από την πολιτική του τόσο με την ίδρυση του κόμματος της «Κοινωνικής Συμφωνίας» όσο και με την «φυλλοροή» ψηφοφόρων του προς το κόμμα της ΔΗΜΑΡ κατά πρώτον αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ κατά δεύτερον. Ένα μεγάλο κομμάτι αυτών ή επανένταξή τους προς ένα συγγενικό ως προς το ΠΑΣΟΚ κόμμα ελπίζει να αποκομίσει ως κέρδος η κίνηση της Λούκα Κατσέλη και Χάρη Καστανίδη.
Το πλέον σημαντικό στοιχείο όμως είναι ότι και τα δύο «μεγάλα» κόμματα δείχνουν και είναι μουδιασμένα από τα αλλεπάλληλα «κτυπήματα» που δέχονται τόσο από τα δεξιά όσο και από τα αριστερά. Και αν η αντιμετώπιση «ξένων» προς αυτά πολιτικών σχηματισμών είναι μέσα στις δυνατότητές τους και στο δείγμα γραφής τους, η αντιμετώπιση κομμάτων από τα σπλάχνα τους είναι μια εξόχως δύσκολη, ριψοκίνδυνη και γεμάτη παγίδες τακτική.
Όλες αυτές οι αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό αναμένεται να καταγραφούν πρώτα δημοσκοπικά και ύστερα εκλογικά, αλλά θα είναι νωρίς να μιλήσουμε για παγίωση καταστάσεων. Και στο παρελθόν είχαν σημειωθεί ουκ ολίγες ιδρύσεις κομμάτων προερχόμενες από τον σκληρό πυρήνα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ (ΔΗΑΝΑ Κωστής Στεφανόπουλος, ΠΟΛΑ Αντώνης Σαμαράς, ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας, Ελληνικό Ριζοσπαστικό Κίνημα Αντώνης Τρίτσης, ΚΕΠ Δημήτρης Αβραμόπουλος, Φιλελεύθεροι Ταύροι Στέφανος Μάνος, Ελληνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Γεράσιμος Αρσένης, ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης) και όλα πλην ενός -του ΛΑΟΣ- είχαν βραχύβια παρουσία στην πολιτική ζωή της χώρας.
Αυτή τη φορά όμως υπάρχει μια ιδιοποιός διαφορά σε σχέση με τα κόμματα που αναφέρθηκαν παραπάνω: Ότι είναι η πρώτη φορά που τα δύο αυτά νέα κόμματα έχουν τόσο σαφές και τόσο ευρύ λαϊκό έρεισμα.
Αυτό της πρωτοφανούς λαϊκής οργής για τα οικονομικά μέτρα αλλά και τη δεινή θέση που έχει έρθει η χώρα συνολικά με την εκχώρηση της εθνικής δημοσιονομικής πειθαρχίας. Το «καύσιμο» υπάρχει και είναι εδώ στους δρόμους και στο προσωπικό δράμα που ζει ο κάθε Έλληνας.
Αυτό που απομένει να δούμε είναι εάν οι πολιτικές αυτές κινήσεις θα το «χρησιμοποιήσουν» κατάλληλα, ορθώνοντας έναν αξιόπιστο, σαφή και πάνω από όλα τίμιο πολιτικό λόγο προσφέροντας μια διέξοδο στο αδιέξοδο της πολίτικης ζωής έτσι όπως αυτή έχει διαμορφωθεί σήμερα.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου