Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Το πρώτο αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο στην Ελλάδα είναι γεγονός


13/02/13    14:38     Επιμέλεια: Θωμάς Καλέσης
119641g-biometix.jpgΟι αδιάκοπες προσπάθειες μηνών και ο διαρκής αγώνας για επιβίωση σε μια Ελλάδα που παραπαίει, όχι μόνο απέδωσαν καρπούς, αλλά απέφεραν και ένα σημαντικό αποτέλεσμα που όμοιό του αυτή την στιγμή στην Ελλάδα δεν υπάρχει, αλλά ελπίζουμε να βρει κι άλλους, χιλιάδες μιμητές στο μέλλον. Με όπλο την αλληλεγγύη από δεκάδες φορείς (μεταξύ αυτών και την πολύτιμη αρωγή της Αυτόνομης Θύρας 10), τις πολλαπλές δράσεις σε όλα τα επίπεδα και σύνθημα το..."Δεν μπορείτε εσείς; Μπορούμε εμείς", οι εργαζόμενοι της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής έκαναν πράξη το όνειρό τους και έγραψαν μια σημαντική σελίδα στην ιστορία του εργατικού κινήματος στην χώρα.
Πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και σήμερα άνοιξαν τις πύλες του εγκαταλελειμμένου εδώ και καιρό χώρου εργασίας, ώστε να θέσουν σε εφαρμογή το όραμά τους. Την λειτουργία του πρώτου αυτοδιαχειριζόμενου εργοστασίου στην Ελλάδα. Σε πρώτη φάση για να πουλήσουν το "στοκ" εμπόρευμα και σε δεύτερη για να περάσουν στο στάδιο της παραγωγής.
"Σε επίπεδο συνεταιρισμών έχουν γίνει πολλές προσπάθειες, αλλά με το πλαίσιο που έχουμε βάλει εμείς, είναι η πρώτη προσπάθεια. Πρόκειται για μια συνεργατική επιχείρηση, που όλοι οι εργαζόμενοι θα έχουν την ίδια βάση, τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις" τόνισε για το εγχείρημα στην ιστοσελίδα tvxs.gr ο πρόεδρος του Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Βιομηχανικής Μεταλλευτικής, Μάκης Αναγνώστου, φίλος του Ηρακλή, ο οποίος μάλιστα τον περασμένο Σεπτέμβρη, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή της "Αυτόνομης Θύρας 10".
119641g-biometiii.jpgΚαι πρόσθεσε: "Ελπίζουμε το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι, να έχουμε τρέξει την παραγωγή. Δεν μπορούσαμε να περιμένουμε άλλο. Είμαστε αποφασισμένοι και δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να το αφήσουμε, ήρθε η ώρα της δράσης. Στην Βιομηχανική Μεταλλευτική, εργάζονταν 70 περίπου άνθρωποι. Από αυτούς οι 56 παραμένουν ακόμα άνεργοι. Δεν έχει σημασία, αν είναι στο σωματείο ή όχι. Το Σωματείο πήρε απλά την πρωτοβουλία να ανοίξει την πόρτα και να βάλει μπροστά τα μηχανήματα. Ελπίζουμε σύντομα να πάρουμε και ένα σταθερό τηλέφωνο για να μπορούμε να επικοινωνούμε. Είναι ο επόμενος στόχος και πιστεύουμε ότι μέχρι αύριο να το έχουμε".
Τα σημάδια πάντως για θετική εξέλιξη στο εγχείρημα, φάνηκαν από την περασμένη Δευτέρα, στην πορεία και την συναυλία που πραγματοποιήθηκε στο Ιβανώφειο με την συμμετοχή, των Θ. Παπακωνσταντίνου, Γ. Χαρούλη και του συγκροτήματος "Χαϊνηδες". Το κλειστό του Ηρακλή, που τόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε σε αυτόν τον αγώνα, φιλοξένησε το τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης, στέλνοντας το μήνυμα παντού.
Στο περιθώριο της συναυλίας δε, οι εκπρόσωποι του Σωματείου δεν παρέλειψαν να ευχαριστήσουν την Αυτόνομη Θύρα 10 για την στήριξη που παρείχε στο εγχείρημα, ενώ τα παιδιά του συνδέσμου που παραβρέθηκαν στη συναυλία, δεν παρέλειψαν να αναφερθούν εκτενώς στη σύλληψη του οπαδού και την εξωφερινική ποινή που του επιβλήθηκε από το δικαστήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου