Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Η Μεγάλη Βρετανία νιώθει τις επιπτώσεις της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών ύδρευσης.




Η Μεγάλη Βρετανία είναι από τις πρώτες περιοχές της Ευρώπης που ένιωσαν τα αρνητικά αποτελέσματα της ιδιωτικοποίησης των δημόσιων αγαθών. Από το 1989, οπότε και ιδιωτικοποιήθηκαν στην Αγγλία και την Ουαλία οι υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης, το νερό έχει γίνει αντικείμενο αγοραπωλησίας και κερδοσκοπίας από μια ποικιλία ομίλων, επενδυτικών κεφαλαίων, τραπεζών και ταμείων από όλο τον κόσμο. Και ενώ οι λογαριασμοί του νερού αυξάνονται και πάλι, μια έρευνα του παρατηρητήριου Corporate Watch σχετικά με την οικονομική κατάσταση 19 εταιριών ύδρευσης και αποχέτευσης στην Αγγλία και την Ουαλία βρήκε ότι:
     - Σχεδόν το ένα τρίτο των χρημάτων που δαπανώνται για τους λογαριασμούς του νερού πηγαίνει στις τράπεζες και τους επενδυτές, ως τόκοι και μερίσματα.
     - Οι πολίτες πληρώνουν 2 δισεκατομμύρια λίρες (€2,3 δις) περισσότερο το χρόνο - ή περίπου 80 λίρες (€92) ανά νοικοκυριό - από ό, τι θα πλήρωναν αν η υπηρεσία νερού και αποχέτευσης ήταν δημόσια.
     - Έξι εταιρείες φοροδιαφεύγουν εκατομμύρια λίρες μέσω των φορολογικών παραδείσων, χρησιμοποιώντας ένα νομικό παραθυράκι το οποίο η κυβέρνηση έχει επιλέξει να κρατήσει ανοιχτό.
     - Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των 19 εταιρειών ύδρευσης πληρώθηκαν σχεδόν 10 εκ. λίρες σε μισθούς και άλλα μπόνους το 2012.
Και ενώ διαφορες οργανώσεις αναφέρουν ότι αριθμοί ρεκόρ πολιτών εξαναγκάζονται σε χρέη λόγω των υπέρογκων λογαριασμών, 3,4 δισ. λίτρα - σχεδόν το ένα τέταρτο της παροχής νερού - διαρρέει από τους σωλήνες υδρευσης κάθε μέρα. Ταυτόχρονα οι εταιρείες ύδρευσης συνεχίζουν να είναι μια τεράστια πηγή κερδών για τις τράπεζες και τους επενδυτές.
Και ενώ σε όλη την Ευρώπη οι χώρες μαθαίνουν από τα λάθη τους και επανα-δημοτικοποιούν τις υπηρεσίες ύδρευσης, στην Ελλάδα η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα την έναρξη της διαδικασίας πώλησης της ΕΥΑΘ, ενάντια στην κοινη λογική και στη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών της Θεσσαλονίκης.
Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης μπορούμε να εναντιωθούμε στην ιδιωτικοποίηση. Είναι ώρα να υπερασπιστούμε το νερό ως δημόσιο αγαθό!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου