Το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής «τορπιλίζει» την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση κατ’ εντολή της τρόικας και λέει σαφέστατα πώς το «καράβι οδεύει στα βράχια». Επισημαίνει πώς «η επιστροφή στην ανάπτυξη δεν έχει διασφαλισθεί», κάνει λόγο για «κινδύνους πολιτικής αστάθειας» και ρίχνει βόμβα όσον αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα. «Αμφίβολη η επίτευξη του». Κι όλα αυτή τη στιγμή που η κυβέρνηση ετοιμάζει νέους φόρους και προσπαθεί να μας πείσει πώς θα υπάρξει ανάπτυξη από το 2014.
Επισημαίνεται πώς τα συμπεράσματα-φωτιά δεν τα λέει έβγαλε κάποιο κόμμα της αντιπολίτευσης, αλλά το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής στη νέα του έκθεση για το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου. Έχει πλήρη εικόνα των πεπραγμένων και σίγουρα κρατά και ισορροπίες μεταξύ της πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση.
Μέσα από την έκθεση αναδεικνύονται οι καταστροφικές συνέπειες του μνημονίου. Όπως αναφέρεται «οι επενδύσεις εξακολουθούν να υποχωρούν, η τραπεζική χρηματοδότηση της οικονομίας παραμένει ασθενική και οι απoταμιεύσεις, μετά από μια σύντομη περίοδο ανόδου, δείχνουν να υποχωρούν.
Παρατηρούνται φαινόμενα μεταφοράς των εδρών των επιχειρήσεων στο εξωτερικό με τον ένα ή άλλο τρόπο, η Δημόσια Διοίκηση δυσλειτουργεί, η δικαιοσύνη παραμένει χρονοβόρα, η φοροδιαφυγή συνεχίζεται παρά τα διάφορα μέτρα, οι αλλεπάλληλες αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία τροφοδοτούν την αβεβαιότητα, η διάρθρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών δεν επιτρέπει τη μείωση των τιμών».
Και το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής, μετά τους βουευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ τάσσεται κατά των νέων φόρων, και ειδικά του ενιαίου φόρου ακινήτων μιλώντας επί της ουσίας για στραγγαλισμό των ιδιοκτητών.
Υποστηρίζει επίσης πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί και οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν αποδώσει και θέτει το ερώτημα «αυτή η πρόοδος είναι «διατηρήσιμη»; Πάντα έχοντας ως δεδομένο ότι η ύφεση ήταν πολύ μεγάλη, η ανεργία ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και ο λόγος χρέους/ΑΕΠ επιδεινώθηκε σε σχέση με το 2010».
Η «βόμβα» έρχεται παρακάτω και έχει να κάνει με το πρωτογενές πλεόνασμα. «Είναι αμφίβολο αν θα καταστεί εφικτή η διατήρηση ενός υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος, τουλάχιστον μέχρι το 2020, όπως προβλέπεται από τις επίσημες συμφωνίες. Όμως, όπως προκύπτει από τη διεθνή ιστορική εμπειρία, δημοσιονομικές προσαρμογές τέτοιας κλίμακας και διάρκειας δύσκολα επιτυγχάνονται τόσο λόγω εθνικών ιδιαιτεροτήτων, όσο και λόγω εξωγενών παραγόντων που σχετίζονται με την εξέλιξη της διεθνούς συγκυρίας», αναφέρει το Γραφείο.
Το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος εκτιμάται στα 340 εκατομμύρια ευρώ (0,2% του ΑΕΠ) το 2013, όταν από το υπουργείο Οικονομικών μιλούσαν για 2,5 δις ευρώ και προσπαθούσαν να πείσουν και την τρόικα με «μαιμουδενένα» στοιχεία πώς τόσο είναι το πρωτογενές πλεόνασμα.
Η χαριστική βολή έρχεται για το χρέος. Όπως αναφέρεται πρέπει να γίνει «αναδιάρθρωση με μεταφορά στον ESM των χρεών που οφείλονται στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (τουλάχιστον 30 δις ευρώ) και την αξιοποίηση προτάσεων για ευρωομόλογα που ήδη διερευνά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Διαφορετικά δεν υπάρχει καμία σωτηρία.
Δεδομένου όμως ότι η τρόικα δεν θέλει ούτε να ακούσει τη λέξη «κούρεμα» του χρέους, ούτε καν την επιμήκυνση του, το γραφείο προυπολογισμού της Βουλής οδηγείται στο συμπέρασμα πώς υπάρχει κίνδυνος πολιτικής αστάθειας.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου