Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Ένα κρατικό κανάλι, τρεις δημόσιες «εταιρίες» TV. Δημοσιεύτηκε στο HOTDOC

HOTDOC
ΑΠΟΤΥΠΟΜΑΤΑ

Της Ματίνας Παπαχριστούδη
Ένα κρατικό κανάλι, τρεις δημόσιες «εταιρίες» TV
Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Αυτή τη στιγμή εκπέμπει η ΕΡΤ του ραδιομεγάρου, η εταιρία της οποίας έχει μεταφερθεί στα χέρια του Γκίκα Μάναλη ως ειδικού εκκαθαριστή, ενώ η περιουσία της και τα διαθέσιμα εκατομμυρίων ευρώ που είχε μεταφέρθηκαν στο υπουργείο του Γιάννη Στουρνάρα.
Ο Γκίκας Μάναλης έγινε αναδρομικά υπεύθυνος και για την λειτουργία της ΔΤ, του κρατικού τηλεοπτικού μορφώματος που γεννήθηκε ως τηλεοπτικό έκτρωμα από τα ερείπια της κυβερνητικής πολιτικής, χωρίς εταιρική υπόσταση. Η ΔΤ έχει τον δικό της αρμόδιο υφυπουργό, τον Παντελή Καψή, ο οποίος διαχειρίζεται την λειτουργία της σε ό,τι αφορά την εκπομπή σήματος, τα πρόσωπα που θα προωθούνται για πρόσληψη, τα γραμμή που θα βγαίνει, κλπ. Οικονομικά το μόρφωμα στηρίζεται με τις αναθέσεις έργου, τις οποίες υπογράφει ο Γκ. Μάναλης. Η ΔΤ στις καλές της εκδοχές παραπέμπει στην ΥΕΝΕΔ της χούντας. Παρά ταύτα , το σήμα της ,μεταδίδεται επτά φορές, σε επτά ξεχωριστές θέσεις συχνοτήτων. Για να μεταδίδεται πολλαπλώς η φωνή των κυβερνητικών καλεσμένων στις ενημερωτικές εκπομπές και να προβάλλονται οι ασπρόμαυρες ταινίες που βρέθηκαν στην διάθεση της γενικής γραμματείας ενημέρωσης. Οι προσληφθέντες 500 και πλέον εργαζόμενοι περιμένουν να αδειάσει το ραδιομέγαρο για να βρουν καρέκλα και θέση να καθίσουν για άλλους 8 μήνες μετά την ανανέωση των συμβάσεών τους. Και στον προθάλαμο του υπουργικού γραφείου συνωστίζονται πρώην στελέχη της ΕΡΤ, περιμένοντας τον διορισμό τους στις νέες θέσεις, τα οποία μετείχαν στο προηγούμενο αμαρτωλό καθεστώς της ΕΡΤ.

Η τρίτη εταιρία συμπληρώνει την κωμικοτραγωδία. Η ΝΕΡΙΤ. Εταιρία που διαθέτει εποπτικό συμβούλιο, διοικητικό συμβούλιο, μέλη ΔΣ και νόμο. Δεν διαθέτει όμως τηλεοπτικό/ούς σταθμό/ούς, δεν διαθέτει κτίριο, έδρα και κυρίως προϋπολογισμό και περιουσία. Το κράτος όμως θα πρέπει να πληρώνει τους γενικούς διευθυντές και το προσωπικό που θέλει να προσλάβει. Ζαλιστήκατε ή όχι ακόμη; Κοινός παρονομαστής σε όλα τα παραπάνω είναι η μη μετρήσιμη (ακόμη)  ζημιά στον κρατικό προϋπολογισμό. Από το κλείσιμο της ΕΡΤ και από το κόστος λειτουργίας των δυο κρατικών τηλεοπτικών εταιριών που δημιουργήθηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου