Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Δημοσκόπηση: Όχι στην αποδοχή του πακέτου των δανειστων λένε οι πολίτες

ereyna.jpg
18 Ιουνίου
12:412015
Έξι στους δέκα πολίτες θεωρούν ότι η κυβέρνηση πρέπει να διαπραγματευτεί το τελευταίο «πακέτο» προτάσεων των δανειστών. Αποδοχή του εισηγείται μόλις το 7%, απόρριψή του επιθυμεί το 25%. «Όχι υποχώρηση» στα θέματα του ΦΠΑ, των ομαδικών απολύσεων και του γενικού επιπέδου των συντάξεων το μήνυμα των ερωτώμενων. Σε περίπτωση αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις, δημοψήφισμα εισηγείται το 40%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 20 εκατοστιαίες μονάδες της ΝΔ. Αυτά είναι τα βασικά ευρήματα δημοσκόπησης, την οποία διενήργησε η ProRata για το «Κόκκινο».   
Οι ερωτηθέντες ζητούν από την κυβέρνηση ανυποχώρητη θέση στα θέματα του ΦΠΑ στα τρόφιμα (με ποσοστό 89%) και στο ρεύμα (88%). Αξιώνουν επίσης σθεναρή αντίσταση στα σχέδια των δανειστών για μείωση των συντάξεων (83%), για «απελευθέρωση» των ομαδικών απολύσεων (77%) και της κατάργησης του ΕΚΑΣ (77%).
Το 56% ζητά να μην αποδεχθεί η κυβέρνηση την πώληση των αεροδρομίων. Η νουθεσία για συμβιβασμό πλειοψηφεί μόνο στα  ζητήματα της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (58%) και της πρόωρης συνταξιοδότησης (63%).
Το 52% αποτιμά θετικά τις διαπραγματευτικές προσπάθειες της κυβέρνησης. Το 60% εκφράζεται θετικά για τον πρωθυπουργό. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο μόνος πολιτικός αρχηγός, για τον οποίο διατυπώνονται περισσότερες θετικές παρά αρνητικές γνώμες. 
Απαισιόδοξοι, πάντως, εμφανίζεται η πλειοψηφία των ερωτώμενων (53%), ενώ το 35% δηλώνει ότι διακατέχεται από αισιοδοξία. 
Στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται της Νέας Δημοκρατίας με 20 μονάδες, το Ποτάμι βρίσκεται στην τρίτη θέση με 6% μαζί με τη Χρυσή Αυγή ενώ στα αξιοπρόσεκτα ευρήματα είναι η οριακή είσοδος της Ένωσης Κεντρώων στη Βουλή. Σύμφωνα με την έρευνα τα κόμματα συγκεντώνουν τα εξής ποσοστά:
ΣΥΡΙΖΑ: 33,5%
ΝΔ: 13,5%
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: 6%
ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ: 6%
ΚΚΕ: 4%
ΑΝ.ΕΛ: 3%
ΠΑΣΟΚ: 3%
ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ: 3%
H έρευνα διενεργήθηκε στις 15 και 16  Ιουνίου, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις, στο σύνολο της επικράτειας, από 22 ερευνητές και έναν επόπτη.  Σε αυτήν συμμετείχαν 1006 ερωτηθέντες και 22 ερευνητές. 
Πηγή: http://www.koutipandoras.gr/article/143605/dimoskopisi-ohi-stin-apodohi-toy-paketoy-ton-daneiston-lene-oi-polites

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου