Δύο ώρες κράτησε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον προέδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, συνάντηση η οποία ξεκίνησε στις 21:30.
Στη συνέχεια ακολούθησε δείπνο, στο οποίο παρακάθησαν η ελληνική αντιπροσωπεία και οι συνεργάτες του Ζ.Κ.Γιούνκερ ενώ παρών ήταν και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Μετά το πέρας των συναντήσεων και του δείπνου, ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας αναφερόμενος σε όσα συζητήθηκαν είπε:
«Από τις προτάσεις που ακούσαμε από τους τρεις θεσμούς θέλω να κρατήσω ως βάση συζήτησης τα χαμηλότερα πλεονάσματα, σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα.
Βεβαίως υπάρχουν και πολλά άλλα κοινά σημεία. Υπάρχουν όμως και σημεία τα οποία κανείς δεν θα μπορούσε να προσεγγίσει, γιατί όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μιλάμε για μία χώρα που τα τελευταία πέντε χρόνια έχει υποστεί μια μεγάλη οικονομική καταστροφή. Χάθηκε το 25% του ΑΕΠ σε πέντε χρόνια σκληρής λιτότητας».
Και συμπλήρωσε:
«Οι προτάσεις που επαναφέρουν στο τραπέζι ιδέες, όπως να κοπεί το ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους ή να αυξηθεί ο ΦΠΑ στο ηλεκτρικό κατά δέκα μονάδες, είναι προτάσεις που δεν μπορούν να έχουν καμία βάση συζήτησης.
Υπήρξε, ωστόσο, από την πλευρά της Επιτροπής, εποικοδομητική διάθεση να φτάσουμε σε έναν κοινό τόπο. Οι προτάσεις που ούτως ή άλλως η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει αποτελούν τον μέχρι τώρα κοινό τόπο και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και νομίζω ότι το θετικό της σημερινής ημέρας είναι η απόδειξη, από την πλευρά της Κομισιόν τουλάχιστον, των συνομιλητών μας δηλαδή, ότι υπάρχει διάθεση, προκειμένου πολύ σύντομα να καταλήξουμε σε μία ρεαλιστική συμφωνία.
Η ρεαλιστική βάση της συζήτησης παραμένει η ελληνική πρόταση. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, τις επόμενες ημέρες και μπορώ να πω ότι όσο κανείς συζητάει με ειλικρίνεια τόσο πιο πολύ μπορεί να προσεγγίσει μια κοινώς αποδεκτή λύση».
Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν υπάρχει τελεσιγραφικού χαρακτήρα πρόταση («take it or leave it»), μόνο διάλογος για μια λύση επωφελή για όλους.
Τί ζητούν οι δανειστές:
Οι δανειστές απο την πλευρά τους στο σχέδιο των 10 σελίδων που παρέδωσαν στον πρωθυπουργό ζητούν:
Δύο συντελεστές ΦΠΑ 11% και 23%. Στο χαμηλό συντελεστή θα μπουν τα προϊόντα που φορολογούνται με 6,5% όπως φάρμακα, βιβλία κα, ενώ στον υψηλό θα μπει η ενέργεια και η εστίαση.
Κατάργηση ΕΚΑΣ.
Μείωση συντάξεων.
Απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων.
Ιδιωτικοποιήσεις-εξπρές για ΑΔΜΗΕ, μικρή ΔΕΗ, Ελληνικό και περιφερειακά αεροδρόμια.
Οι επαφές της ελληνικής αντιπροσωπείας
Από την ελληνική πλευρά, παρόντες στις συνατήσεις ήταν οι κ.κ. Νίκος Παππάς, Γιάννης Δραγασάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Σπύρος Σαγιάς, ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group Γιώργος Χουλιαράκης και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες. αυτό που αναμένεται από την αποψινή συνάντηση είναι ο καθορισμός κυρίως της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί και είναι πιθανόν να τεθεί και ένας χρονικός στόχος για την επίτευξη συμβιβασμού στο τεχνικό επίπεδο.
Εάν φτάσουμε μέχρι εκεί, δηλαδή στη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, όχι σήμερα αλλά το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για ένα Euroworking Group και στη συνέχεια για το Eurogroup που θα επικυρώσει τελικά τη συμφωνία.
Θεωρείται όμως σίγουρο πως στη συνάντησή του ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της ευρωπαϊκής επιτροπής συζήτησαν τόσο την ελληνική πρόταση που υπέβαλε η Ελλάδα στους θεσμούς όσο και τα κύρια σημεία της ανεπίσημης πρότασης των «5» από την προχθεσινή συνάντηση που είχαν. .
Πάντως, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι οι δύο προτάσεις εξακολουθούν να έχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους κάτι που όμως ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενο.
Από τις Βρυξέλλες, ωστόσο, δεν προκύπτει κάποιο μήνυμα πως οι δανειστές στέλνουν πρόταση-τελεσίγραφο στην Αθήνα και πως υπάρχουν περιθώρια ευελιξίας εκ μέρους τους.
Αυτά τα περιθώρια καλείται να αξιοποιήσει ο πρωθυπουργός και η ελληνική αντιπροσωπεία καθώς οι «κόκκινες γραμμές» από την πλευρά της κυβέρνησης είναι γνωστές και όπως έχει τονιστεί κατ΄ επανάληψη, «αυτές δεν παραβιάζονται».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου