Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Η κυβέρνηση ΤΩΡΑ χρειάζεται στήριξη, αλλιώς...




Του Νίκου Καρανίκα: Ας δούμε τα πράματα συνολικά και όχι αποσπασματικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε στις εκλογές του ΄15, το 36% και μαζί με τους ΑΝΕΛ έκανε κυβέρνηση.

Πήρε το ποσοστό αυτό, λέγοντας ότι θέλει να κυβερνήσει για να σταματήσει την ανθρωπιστική κρίση, να υπερασπιστεί αρχικά τους φτωχούς, τους μη έχοντες και να σταματήσει την λιτότητα που φορτώθηκε μονόπλευρα ο λαός, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, θεωρώντας την κρίση ευρωπαϊκή και όχι Ελληνική αποκλειστικότητα.
Οι νεοφιλελεύθεροι διέλυσαν το δημόσιο κοινωνικό ιστό ακολουθώντας μια πολιτική που υπηρετεί το ιδιωτικό συμφέρον των πλουσίων.
Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή παλεύει να αντιστρέψει αυτήν την κατάσταση και αγωνίζεται να σταματήσει την ανθρωπιστική κρίση, να σώσει τα νοσοκομεία και τις υποδομές της κοινωνίας ενώ παράλληλα αγωνίζεται να σταματήσει την διαφθορά και να τους φορολογήσει.
Στην Ευρώπη όμως που κυβερνιέται από συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες δυνάμεις, η αντίδραση τους στην πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης ήταν και είναι σκληρή και απειλητική, πολεμική. Απειλήθηκε η 30χρονη λιτότητα και η νεοφιλελευθερη πολιτική, δημιουργώντας από την άλλη μια ρωγμή απευθυνόμενη στους ευρωπαϊκούς λαούς και τους εργαζόμενους που άρχισαν να διαδηλώνουν ενάντια στην λιτότητα και με αλληλεγγύη προς την ελληνική κυβέρνηση και τον λαό.
Σε αυτό το περιβάλλον η κυβέρνηση παλευει να υπάρξει μια συμφωνία που θα είναι προς όφελος μας. Δεν εκλέχτηκε όμως για να κάνει ρήξη με την ε.ε., ούτε φυσικά για να βγούμε από αυτην και να πάμε στην δραχμή. Αν είχε τέτοια εντολή τώρα θα μιλάγαμε αλλιώς και θα σχεδιάζαμε ανάλογα.
Σ' αυτές τις συνθήκες και την αστάθεια που μας οδήγησαν με τις καθυστερήσεις τους ωστε να υπάρξει πρόβλημα και πίεση στην κυβέρνηση είτε με εκροή χρήματος και την ύφεση, είτε με τρομοκρατικά σενάρια επιδιώκουν να δημιουργήσουν κίνημα ενάντια στην κυβέρνηση.
Η ομάδα του Σαμαρα και όλη η άκρα δεξιά έχει επενδύσει στην »αριστερή παρένθεση». Αυτο που θα ακολουθήσει αν πετύχει θα είναι ένα ακραίο νεοφιλελεύθερο κέντρο στην κυβέρνηση ως βασικός κορμός ( πχ ποτάμι) και μια άκρα δεξιά στην κοινωνία να ισοπεδώνει και να τρομοκρατεί κάθε τι δημοκρατικό ( το έχει ξανακάνει). Τα μμε και το κεφάλαιο κάνουν τα πάντα για να μεγαλώσουν το μέτωπο για την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, και οργανώνονται με κρασοπότηρα στο χέρι και κατσαρόλες , με ακροδεξιούς και αριστεριστές φιλελευθερους και διαπλεκόμενους, με βαπόρια και λιμουζίνες και από χθες σε κοινή πορεία παλεύουν να ρίξουν την κυβέρνηση, θίγοντας την λαϊκή ενότητα και την στήριξη προς την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Στην κατεύθυνση όμως της πολιτικής ενάντια στην λιτότητα έχει εκφραστεί και μεγάλο κομμάτι των λαών της Ευρώπης και έτσι η στρατηγική των αλλαγών σ όλη την ευρώπη γίνεται πλέον ορατή.
Σ αυτήν την πίεση έχουμε την συμφωνία που η κυβέρνηση πέτυχε ώστε να σταματήσει η λιτότητα δίνοντας προτεραιότητα στους μη έχοντες, στους φτωχούς.
Τα βάρη θα πέσουν στους έχοντες αναλογικά και μέσα στο επόμενο διάστημα θα προχωρήσουμε και σε μεταρρυθμίσεις που δίνουν το νόημα μιας κυβέρνησης τεσσάρων χρόνων ώστε πριν ξανακριθεί εκλογικά να έχει προχωρήσει το πρόγραμμα της. Είναι μια συμφωνία που δίνει προοπτική, στηρίζοντας τον μισθό και τις συλλογικές συμβάσεις και δίνοντας την δυνατότητα για αύξηση, Διατηρώντας τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ, κρατώντας χαμηλά το ΦΠΑ σε φαρμακα και σίτιση και φορολογώντας αναλογικά τον πλούτο και τους πλούσιους με τις α.ε και επε, τις βίλες και τα κότερα, ώστε να δείχνει ξεκάθαρα η κυβέρνηση πιο δρόμο ακολουθεί και γιατί εναντιώνοντε κεφάλαιο και παπαγαλάκια.
Η συμφωνία που θα εγκριθεί δεν είναι το εκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά το αποτέλεσμα μιας μεγάλης μάχης που σκοπό έχει να σταματήσει τον κοινωνικό κατήφορο, την λιτότητα και το σύνολο των προγραμματικών μας δηλώσεων. Μπορεί να μην είναι το ατόφιο πρόγραμμα, όμως διατηρεί ατόφια την κατεύθυνση, την στρατηγική και την κεντρική προεκλογική υπόσχεση για υπεράσπιση των φτωχών και σταμάτημα της ανθρωπιστικής κρίσης και αυτό είναι όπως είπα αποτέλεσμα και όχι αρχική επιλογή ώστε να εξαπατηθεί ο λαός.
Η φορολόγηση μικροαστικών στρωμάτων και του μεγάλου κεφαλαίου γίνεται αναλογικά και προς όφελος της αναδιανομής . Αναλογικά όχι μόνο επι του % της οικονομίας αλλά αναλογικά και προς την κοινωνική κινητικότητα, την δυναμική που υπάρχει. Η συμφωνία αποτυπώνει τον υλισμό της κοινωνικής και πολιτικής δυναμικής που υπάρχει και μαζί με την τέχνη του πολιτικά εφικτού προχωράει η κυβέρνηση και όχι με την υποτιθέμενη δυναμική των μαζών και της τάξης που φιλοδοξούμε από επιθυμία και ιδεαλισμούς να διαμορφώνει διακηρύξεις δημαγωγικές.
Η κυβέρνηση τώρα θέλει την στήριξη μας για να μπορέσει να συνεχίσει τον δρόμο των ρωγμών σ όλη την Ευρώπη ώστε να μπορέσει η στρατηγική να απλώσει και να αλλάξει τους συσχετισμούς προς όφελος μιας κοινωνίας που δεν θα εκβιάζεται από το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις τράπεζες.
Η ανατροπή του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας δεν θα είναι βιώσιμη δίχως και την υπόλοιπη Ευρώπη.
Να μην αφήσουμε την δυναμική της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα και όλη την Ευρώπη να βυθιστεί στον ιδεαλισμό, στην διαλεκτική των συναισθηματισμών, στην σέχτα του μικροαστισμού που βλέπει τα προγράμματα ως ευαγγέλια που δεν μπαίνουν στα πεδία της υλοποίησης για να μην επηρεαστούν από την πραγματικότητα και αλλάξουν μορφή.
Η ρωγμή έγινε με την υπεράσπιση των φτωχών, αυτών που δεν έχουν, αλλά και με το σταμάτημα της λιτότητας που αλλάζει πρόσημο και απειλεί το κεφάλαιο.
Όποιος και όποια δεν το βλέπει , προφανώς είναι σε άλλο πεδίο μάχης και τυφλώνεται από την ιδεολογία αφήνοντας την πολιτική και τους κοινωνικούς σχηματισμούς έξω από την αλλαγή των συσχετισμών που είναι αποτέλεσμα των πολιτικών κινήσεων.
Υ.Γ
ας μην ξεχνάμε ότι καμιά μάχη δεν δόθηκε στον πλανήτη δίχως οι κινήσεις να επηρεάζονται από την δυναμική της κατάστασης.
όποιος βουλευτής της κυβέρνησης δεν το αντιλαμβάνεται ας παραιτηθεί και να σεβαστεί τον λόγο που έχει εκλεγεί δίχως να φέρει τον λαό σε χειρότερη θέση κάνοντας προσωπική-ιδιωτική την θέση του.
επόμενη σοβαρη μάχη η βιωσιμοτητα του χρεους γιαυτο οφειλουμε να δυναμωσουμε
ΠΗΓΗ: karanikas.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου